Mitől lesz vízálló egy laminált padló?

Címke: #padló

Vízálló padlóburkolat, laminált padlóAz előző blog bejegyzésünkben arra kerestük a választ, hogy létezik-e vízálló laminált padló. Arra a megállapításra jutottunk, hogy 100%-os vízállóságról csak olyan termékek esetén beszélhetünk, melyek egyáltalán nem tartalmaznak fát. (pl. kőburkolatok, Avatara design padló, hordozó réteg nélküli, ragasztható vinil padlók (2-3 mm vastagság)).

Ha valaki veszi a fáradtságot és elolvassa egy-egy vízállóként hirdetett laminált padló műszaki adatlapját, netán garanciális feltételrendszerét, akkor ilyeneket olvashat, mint pl. „a burkolatra került vizet azonnal, max 24 órán belül el kell távolítani”, vagy „padló ellenáll a nedvesség okozta károknak, melyek a nedves felmosás és a mindennapi használat során kiömlő víz miatt keletkeznek”. 

Ugye az nem egészen az, amire az ember a vízállóság kapcsán gondol? Ember legyen a talpán, aki ez alapján bármilyen reklamáció esetén kártérítést kap.

Egyedül a felsőbb árkategóriákban találhatók, olyan vízállónak mondott laminált padlók, melyek egy un. NALFA teszttel rendelkeznek, ami 24 órás védelmet garantál a víz ellen. Ezek már valóban nyugodt szívvel ajánlhatók fürdőszobába, mosókonyhába, mert a mindennapi normál használat során a víz nem fogja károsítani azokat.

Mit válasszunk, ha teljesen vízálló padlót szeretnénk?

Ha valaki 100%-os víz elleni védelmet szeretne, akkor először is felejtsen el minden fát tartalmazó burkolatot.

De nézzük meg, mi a helyzet a 24 órás vízállósságú padlókkal!

A használati oldalról megállapíthatjuk, hogy igényeinket többnyire ezek is kielégítik. Hiszen, ha egy mosóhelységben, vagy fürdőszobában ki is folyik a víz, többnyire 24 órán belül feltöröljük azt.

Vagyis a megoldás az, hogyha értékelhető és mérhető vízállóságot szeretnénk elérni, akkor olyan fa padlót kell választani, mely rendelkezik egy pozitív NALFA teszteredménnyel. A sikeres NALFA teszthez a gyártásban a Seal Technológia alkalmazása szükséges.

Mielőtt részleteiben elmagyarázzuk a Seal Technológia alapjait, vizsgáljuk meg:

Hogyan károsítja a víz a fa padlónkat?

Köztudomású, hogy a fa alapanyagok víz hatására megdagadnak és deformálódnak. Ahhoz, hogy a víz ne károsítsa a padlóban lévő faanyagokat, ahhoz meg kell akadályozni, hogy víz kölcsönhatásba kerüljön a fával.

A fapadlók (laminált padlók, vinyl padlók) felületén egy vízzáró réteg található. Vagyis a víz kizárólag  a falak mentén ill. a padló illesztési hézagain (klikkrendszer)  keresztül tud leszivárogni a fa tartalmú anyagokhoz (magréteg, dekorréteg).

Tehát ahhoz, hogy a padlónkat vízállóvá tegyük, a legfontosabb feladat megakadályozni, hogy a víz a szegélyek mentén vagy az illesztési hézagoknál beszivárogjon a padló alá. (Az előbbit egy padlóburkolási, építési feladat, az utóbbit pedig a termék tulajdonsága biztosítja.)

Lássuk hát a Seal tecnológia összetevőit

Vízálló padló LL250Smart Connect Pro élkialakítás – vagyis olyan pontos illesztések és klikkrendszer, ami megakadályozza a padlólapok között a víz beszivárgását a padlóba.

Speciális hordozó réteg (magréteg) – vagyis egy olyan nagy sűrűségű faanyag (HDF), amelynek 15%-al nagyobb a sűrűsége (940 kg/m3) és így max. 5%-os térfogatváltozást produkál nedvesség hatására, szemben a hagyományos hordozórétegek 18%-val.

Allround safe – vagyis az élek kezelése egy vízzáró bevonattal, hogy a víz ne tudjon beszivárogni a fába.

Long Life Surface –  vagyis a felület ellenállóságának növelése speciális adalékanyagokkal (korund), hogy az esetleges sérülések ne szakítsák meg a felület vízzáró rétegét.

Ennek a 4 tulajdonságnak az együttes megléte szükséges ahhoz, hogy reményünk legyen a 24 órás vízállóság eléréséhez, vagyis a Nalfa teszt sikeres teljesítéséhez.

Összefoglalva a leírtakat megállapíthatjuk, hogy:

  • Fa tartalmú anyagoknál nem beszélhetünk 100%-os vízállóságról
  • Mérhető és igazolható víz elleni ellenálláshoz (24 óra) a Seal Technológia alkalmazása szükséges  
  • A víz elleni ellenállást kizárólag a Nalfa teszttel lehet igazolni

Bővebb információért valamint a kínálatunkban található további vízálló (Avatara) illetve víznek ellenálló (HywoodDureco) padlómegoldások megismeréséhez látogasson el bemutatótermünkbe.