Beltéri Ajtók

Kétségtelen tény, hogy az elmúlt évtizedekben a beltéri ajtók egyszerű, térhatároló épületszerkezetből lakásunk és otthonunk meghatározó lakberendezési tárgyaivá váltak, melyek széles választékban és ártartományban érhetőek el a szakkereskedések kínálatában. Az is tény azonban, hogy laikus építkezőként nehéz különbséget találni a legtöbb gyártmány között, pláne megérteni a látszatra sokszor egyforma beltéri ajtó közötti jelentős árkülönbségeket.

Beltéri ajtó programunk bemutatásakor kísérletet teszünk arra, hogy felhívjuk figyelmét azokra a szempontokra és megoldásokra, amiktől az Ön beltéri ajtaja szebb és különlegesebb lesz, mint egy átlagos otthoné. Egy gyönyörű beltéri ajtó hozzájárul ugyanis az otthona belső teréről alkotott pozitív benyomáshoz. A minőségi és stílusos ajtók vizuálisan vonzóvá teszik a helyiséget és kedvezően befolyásolják a tér érzetét. A megfelelően kiválasztott beltéri ajtók megkönnyítik a térhasználatot és kényelmes közlekedést biztosítanak a helyiségek között.

A Mantu beltéri ajtókkal szemben támasztott legfontosabb elvárásunk, hogy azok ne csak a beépítéskor legyenek vonzóak, de tartósan szépek is maradjanak. Ezért csak olyan beltéri ajtókat kínálunk, melyek hosszú távon is megőrzik esztétikai és funkcionális tulajdonságaikat, így tartós befektetésként is tekinthetünk rájuk.

Üveg és fa ajtók - beltéri ajtók

Üveg és fa ajtók

Ebben a részben a különböző anyaghasználatú beltéri ajtók felhasználási területeit és az anyag típusából fakadó használati előnyöket és hátrányokat mutatjuk be. A fa ajtók között a furnérozott, festett és CPL felületű beltéri ajtók mellett a különlegességre vágyó építkezők két exkluzív furnér kivitellel is találkozhatnak. A hagyományos üveges ajtó kivitelek mellett széles választékban kínálunk keret nélküli üvegajtókat nyíló, toló és fix kivitelekben is.

Beltéri ajtó tok kivitelek

A belső terek kialakításakor az optimális térkihasználás vagy a kényelmes közlekedési útvonalak érdekében szükség lehet speciális nyitási módokra, melyek lehetnek egy vagy kétszárnyú ajtók, falban vagy fal előtt futó tolóajtók, illetve lengő ajtók beépítését lehetővé tevő tok kivitelek. Prémium megoldásként kínáljuk a síkban záródó és az inverz ajtó tokszerkezeteket, melyek a megszokottól eltérő nyitási módot és meghökkentő vizuális élményt biztosítanak.

Beltéri ajtó tok kivitelek
Beltéri ajtó stílusok

Beltéri ajtó stílusok

Tudjuk, az igazán igényes és tudatos építkezők lakberendezési stílusokban gondolkodnak. Az ő döntésüket segítendő legnépszerűbb beltéri ajtó modelljeinket az aktuális, friss lakberendezési stílusok szerint rendszereztük.
Reméljük, hogy ezzel a válogatással könnyen megtalálhatóak lesznek a klasszikus, az időtálló, a modern és a minimalista stílusban alkalmazható ajtómodellejeink. Természetesen a beltéri ajtók bemutatása mellett számtalan lakberendezési ötlettel és tanáccsal is szolgálunk.

Milyen beltéri ajtó felületek között választhatunk?

A beltéri ajtó felületeket tekintve megkülönböztethetünk fa színű, festett és fantázia mintás felületeket. A fa mindig is kedvelt lakberendezési anyag volt, hiszen látványa természetességet és melegséget áraszt. Nem minden fa azonban, ami annak látszik! A nyomdatechnológia fejlődése ugyanis ma már lehetővé teszi a valósággal szinte megegyező minőségű reprodukciók (pl. CPL ajtók) készítését. Vagyis amikor egy tölgy, egy bükk, egy cseresznye vagy egy mahagóni ajtót látunk, akkor az lehet valódi fa furnér, vagy akár egy reprodukció is. Természetesen mint, minden más termék esetén, a valódi, az igazi mindig nagyobb értéket képvisel.

A festett ajtóknál 90%-ban a fehér valamely árnyalatáról beszélhetünk. Azonban nem árt megfigyelni, hogy fehér és fehér között is számos árnyalat között választhatunk. Sőt, a modern ajtóknál, különösen a RAL színeknél további különbséget jelent, hogy fényes vagy matt lakkozást alkalmaznak. Ezeknél az ajtóknál a lakkozás minősége döntően befolyásolja az árat. A fantázia mintás felületek esetén is nyomdai úton előállított design mintás beltéri ajtókról beszélünk, melyek lehetnek dekor fóliás vagy CPL felületűek. Ezek rendszerint gyorsan követik a változó trendeket, ebből kifolyólag hátrányuk, hogy gyorsan kimennek a divatból.

Beltéri ajtó felületek- Fachwerk

Milyen méretekben kaphatók a beltéri ajtók?

A beltéri ajtók kiválasztásakor sokakat érdekel, hogy milyen méretekben kapható egy-egy ajtó. Nos, a kérdés akár jogosnak is tűnhet annak fényében, hogy a korszerű beltéri ajtók mindegyike un. utólag beépíthető tokszerkezettel készül, melyhez a beépítési nyílást előre ki kell alakítani. A legtöbb ajtógyártó standard beépítési méretekkel készíti az ajtókat, így célszerű a nyílásokat úgy kialakítani, hogy az illeszkedjen a preferált gyártó ill. termék standard méreteihez. Ez azonban semmiképpen sem lehet döntő szempont a termék választásnál, ugyanis a prémium gyártók tetszőleges méretben is legyártják a beltéri ajtókat.

Sokkal fontosabb azonban, hogy még a válaszfalazás elkészítése előtt egyeztessünk egy ajtós szakemberrel, aki segít az általunk választott beltéri ajtókhoz illő optimális beépítési méretek meghatározásában. A beltéri ajtók méretének megválasztásakor az egyik legfontosabb szempont, hogy az ne egyetlen gyártó saját maga által kitalált rendszere legyen, hanem standardizált, szabványokon alapuló kialakítás. Ez biztosítja ugyanis a csereszabatosságot, hogy pl. egy megsérülő ajtólap gond nélkül cserélhető legyen és ne kelljen adott esetben a lakás összes ajtaját a kukába dobni.

Mire figyeljünk a beltéri ajtó nyitásirányának megválasztásakor?

A beltéri ajtók beépítési mérete mellett másik fontos kérdés az ajtónyitás irányának meghatározása.

Tovább a cikkhez »

Mekkora legyen a beltéri ajtó magassága?

A standard beltéri ajtók beépítési magassága 2100 mm, ami általában jó választás a 2600-2700 mm körüli belmagasságú lakások esetében. Az új építésű prémium és luxus lakások ill. a régi polgári lakások belmagassága ennél nagyobb és eléri vagy meghaladja a 3000 mm-t is. Ezekbe a lakás típusokba érdemes magasabb, 2250 mm vagy 2500 mm magasságú ajtók választani, mert a grandiózus látvány emeli a presztízsértéket. Nem érdemes azonban 2500 mm-nél magasabb beltéri ajtókat betervezni, mert a hagyományos felépítés esetén ezeknél a méreteknél már jelentősen romlik az ajtólapok stabilitása, ami deformációhoz és nehéz működtetéshez vezethet.

Mekkora legyen a beltéri ajtó magassága?

Milyen műszaki elvárásokat támaszthatunk a beltéri ajtókkal szemben?

A legtöbb építkező a beltéri ajtó választásakor kizárólag az esztétikai szempontokra figyel oda és rendszerint kevesebb szó esik a műszaki paraméterekről. Pedig ezek a műszaki tulajdonságok legtöbbször igen árulkodóak az ajtók minőségét és tartósságát illetően. A komoly gyártók mindegyike rendelkezik minősítéssel, melyből megismerhető az adott ajtótípus számos műszaki jellemzője. Ezek közül az egyik legfontosabb az ajtólap síklapúsága ill. a deformációs hajlandósága a mechanikai és klíma terheléssel szemben. A gyenge minőségű beltéri ajtólapok ugyanis e két terhelés hatására olyan mértékben deformálódhatnak, hogy az a mindennapi rendeltetésszerű használatot is lehetetlenné teszi.

Természetesen vannak ennél kézzelfoghatóbb tulajdonságok is, melyeket elvárásként támaszthatunk az ajtóval szemben. Ilyenek lehetnek a hanggátlás, a tűzgátlás, vagy a betörésállóság.

Hogyan csempésszen luxust az otthonába?

10+1 ÖTLET A MEGVALÓSÍTÁSHOZ

A valóban kivételes otthonok a részletekben rejlenek. Mutatunk Önnek 10+1 exkluzív design megoldást, amivel különlegessé teheti ajtó, ablak vagy burkolatválasztását.

10+1 ötlet luxus otthonokhoz

Mantu blog

Segítünk Önnek
a tökéleteset kiválasztani!