Kültéri nyílászárók

A kültéri nyílászárók meghatározó alkotóelemei otthonunknak ill. lakásunknak, melyeket az épület külső síkján helyezünk el. Elsődleges feladatuk megfelelő mennyiségű fény bejuttatása az épület belső tereibe és a közlekedési útvonalak nyithatóságának biztosítása. Mindemellett garantálniuk kell a megfelelő hőszigetelést, a zajvédelmet és a betörésállóságot is. A prémium és luxus épületek esetén a kültéri nyílászárók jelentős design formáló hatással is rendelkeznek, így építészeti elemként is fontos szerepet töltenek be.

A kültéri nyílászárók fontos szerkezeti elemek, melynek kiválasztott gyártmánya, típusa ( a típus lehetséges szerkezeti méretei, a beépítési csomópont geometriája) sok esetben meghatározza az elképzelt építészeti formát és kialakítást is, ezért kiválasztásuk már az épület tervezési fázisában alapkövetelmény.

Kültéri nyílászárók- Ablakok és ajtók

Ablakok és ajtók

A kültéri nyílászárók alatt általánosságban ablakokat és ajtókat értünk függetlenül attól, hogy azok milyen funkciót töltenek be az épületen. Csoportosíthatjuk őket aszerint, hogy milyen alapanyagból készülnek, vagy éppen a betöltött funkció szerint. Ebben a fejezetben az alapanyag szerinti bemutatást követjük. Részletesen tárgyaljuk a kínálatunkban megtalálható fa, alu fa és alumínium ablakok és ajtók típusait. Kitérünk az alapanyagok közötti választási szempontokra, a típusok közötti műszaki és használatbeli különbségekre és számos a döntést befolyásoló kérdésre.

Bejárati ajtók

A bejárati ajtók egy kiemelt fő kategóriát képeznek a kültéri nyílászárók között, mert szerkezeti felépítésük és műszaki kialakításuk alapvetően tér el a többi nyílászárótól.
A bejárati ajtók funkciójukat tekintve az épület közlekedési útvonalain kerülnek elhelyezésre, ahol az épületbe történő ki és bejutást biztosítják. A fő bejárati ajtónak azonban van egy rendkívül fontos építészeti funkciója is. A színe , a formája, a mérete, a kialakítása ugyanis hangsúlyos építészeti elemként jelenik meg az épület homlokzatán, ami alapvetően befolyásolja az épület stílusát.

Kültéri nyílászárók - Bejárati ajtók
Kültéri nyílászárók - Prémium nyílászáró megoldások

Prémium nyílászáró megoldások

A prémium nyílászáró megoldások között olyan nyílászárók találhatók, amelyek az épület egy-egy speciális funkciójú nyílászáróját az átlagos “ajtó ablak” funkciónál magasabb igény szinten, extra kényelmi vagy design szolgáltatásokat nyújtva elégítik ki. Prémium megoldásokat mutatunk különböző terasz és erkélyajtó igényekre tolóajtók és harmonikaajtó formájában, a nagy felületű homlokzat üvegezésekre fix és nyitható kivitelekben, valamint a modern, minimalista építészetben oly népszerű “keret nélküli” ablakokra.

Miért különlegesek kültéri nyílászáróink?

A kültéri nyílászárókkal szemben minden építkezésnél és felújításnál alapvető elvárás a jó hőszigetelő képesség. Ezt a követelményt éppen ezért még a legalacsonyabb árszegmens nyílászárói is rendre teljesítik. Még az is előfordulhat, hogy egy olcsónak mondható termék a hőszigetelési érték tekintetében jobb értékkel bír, mint egy prémium termék.

Joggal merül fel a kérdés, hogy miben különbözik akkor egy átlagos kültéri nyílászáró egy prémium kiviteltől?
A Mantu kültéri nyílászárói az alábbi 3 szempontból nyújtanak kiemelkedőt, mely előfeltétele a prémium otthonokba történő beépítésnek

  • stabil szerkezeti kialakítás
  • extra kényelmi szolgáltatások
  • egyedi, a mindennapitól eltérő megjelenés

Stabil szerkezeti kialakítás

A stabil szerkezeti kialakítás nem csak a tartós és hibátlan működtetés záloga, de elengedhetetlen az elvárt műszaki paraméterek (hőszigetelés, vízzárás, szélállóság stb.) hosszú távú biztosítása érdekében is.

Extra kényelmi szolgáltatások

Kétségkívül egy kültéri nyílászáró is alkalmas a kültéri nyílászáró funkció betöltésére extra kényelmi szolgáltatások nélkül. De ugyanúgy, ahogy az autóvásárláskor is szeretünk extrákat választani az új autónkba, a kültéri nyílászárók területén is megvannak azok az extrák, amivel felturbózhatjuk és kényelmesebbé tehetjük mindennapi életünket. A Mantu kültéri nyílászáró kínálatában számtalan opciós kényelmi megoldás közül választhat, mellyel értékesebbé teheti ingatlanát.

Harmonika ajtó- kültéri nyílászárók

Egyedi, a mindennapitól eltérő megjelenés

Végül, de nem utolsó sorban, az új otthon megteremtésekor senki sem válogat egy építész már megvalósult, kész tervei között, hanem a saját elképzelései és álmai szerint egyedi épületet terveztet. Az egyediség megteremtéséhez azonban hozzátartoznak az átlagostól és mindennapitól eltérő formák, színek, anyagok, dimenziók és műszaki megoldások is.
A Mantu kültéri nyílászárói mindhárom szempontot maximális mértékben kielégítik, így az emelt szintű, prémium otthonok nélkülözhetetlen alkotóelemei.

Milyen anyagokból készülnek a kültéri nyílászárók?

Az elmúlt 10 évben a technológia fejlődésével mind a műanyag, mind a fa és alu fa, mind pedig az alumínium ablakok sokat tökéletesedtek. Ezért kizárólag műszaki szempontok alapján ma már nehéz választani közöttük.

Azokkal az általánosságokkal is leszámolhatunk, hogy a fa ablakokat állandóan újra kell festeni, hogy a műanyag nyílászárók pedig inkább praktikusak, mint szépek vagy, hogy az alumíniumnak rossz a hőszigetelése. Ezek az előítéletek ugyanis a jó minőségű termékek esetén ma már nem állják meg a helyüket.

Az egyes ablak típusokat össze lehet hasonlítani tisztán az anyagtulajdonságok alapján. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, így a döntés ritkán születik racionális alapon, hanem sokkal inkább emocionális érvek mentén.

Az alumínium kétségkívül a high-tech házak leggyakrabban alkalmazott alapanyaga, a fa ellenben a meghitt otthonosság, a természetes meleg felületek nélkülözhetetlen eleme. A műanyag pedig a praktikumot és kedvező árakat kereső építkezők biztos választása. Kínálatunkban fa, alu fa és alumínium nyílászárók között válogathat.

 

Műanyag, fa, vagy alu ablakot válasszak?

Ezt minden építkezőnek meg kell megválaszolnia, amikor választás elé kerül. De mégis, mi alapján dönthetünk?

Tovább a cikkhez »

 

Milyen színekben érhetőek el a kültéri nyílászárók?

A kültéri nyílászáróink színválasztására számtalan lehetőséget kínálunk.
Mind a fa, mind pedig az alu fa nyílászárók esetén széles színspektrum és felületi struktúra áll rendelkezésre. Ezenkívül opcionálisan fedett lakkozott, lazúrozott, olajozott, szálcsiszolt vagy éppen sima felületű kivitelek között választhat.

Az alumínium ill. az alumínium borítású fa ablakok esetén a standard színek mellett opcionálisan a RAL teljes színválasztéka rendelkezésre áll matt vagy finom strukturált kivitelben.

Milyen méretekben kaphatók a kültéri nyílászárók?

A kültéri nyílászáróink egyedi vevői igények alapján tetszőleges méretben készülhetnek. Ezzel kapcsolatban fontos azonban megjegyezni, hogy ez semmiképpen sem azt jelenti, hogy a szerkezetépítés befejezése után a betervezett nyílászárók típusai vagy méretei szabadon változtathatók. Egy új gyártmányra vagy típusra történő áttérés ugyanis szinte minden esetben a beépítési csomópont újratervezését igényli. Enélkül nem biztosítható az elvárt hő-, és vízszigetelés követelményeinek betartása, ami egyértelműen minőségi romlást eredményez.

A prémium építészetben törekvés a lehető legnagyobb szerkezeti méretű nyílászárók beépítése. Az alumínium kültéri nyílászárók esetén a gyakorlatban előforduló lehetséges maximális szerkezeti magasság 3,5 m körül, fa és alu fa termékeknél pedig 3 m körül alakul. Bejárati ajtók esetén a maximális magassági méretek 3,2 m körül kalkulálhatók.

Mire kell figyelni a kültéri nyílászárók kiválasztásakor?

Az első és legfontosabb szempont, hogy az építész által meghatározott műszaki követelményeket (hőszigetelés, szélállóság, vízzáróság, stb) 100%-osan teljesítsék. Ezek alapvető befolyással bírnak az épület tervezett energiafelhasználására.

A gyártmány és típus kiválasztásakor mindenképpen ellenőrizni kell, hogy az építész által meghatározott homlokzat kép megvalósítására alkalmasak-e a kiválasztott nyílászárók. Gyakori hiba ugyanis, hogy legtöbbször csak a megrendelés pillanatában derül ki, hogy egyik-másik nyílászáró szerkezetileg nem is rendelhető a kívánt méretben, így utólag módosítani kell az építész terveken, ami kompromisszumok nélkül ritkán lehetséges.

Hogyan csempésszen luxust az otthonába?

10+1 ÖTLET A MEGVALÓSÍTÁSHOZ

A valóban kivételes otthonok a részletekben rejlenek. Mutatunk Önnek 10+1 exkluzív design megoldást, amivel különlegessé teheti ajtó, ablak vagy burkolatválasztását.

10+1 ötlet luxus otthonokhoz

Mantu blog

Segítünk Önnek
a tökéleteset kiválasztani!