Hagyományosan nyíló ajtók tok típusai

A hagyományosan nyíló ajtók és azok tokszerkezete a legelterjedtebbek mind a lakásépítésben, mind pedig a középületekben. Ez az ajtótípus az, amit a legegyszerűbben lehet működtetni és tökéletesen megfelel az ajtó funkcióinak, úgy mint térelválasztás, hangszigetelés, légzárás szempontjából. A kínálatunkban található fa és üveg nyíló ajtók fogadására alkalmas fa és alumínium tokok is un. utólag szerelhető átfogó tokok. Az átfogó tokok jellegzetessége, hogy a beépítési nyílásban a falazatot közrefogja, így nincsen szükség a tok és a falazat közötti hézag takaró léccel való elfedésére. A minőségi lakásépítésben ma már kizárólag ezeket a tokszerkezeteket alkalmazzák.

Hagyományosan nyíló ajtók toktípusai

Hagyományosan nyíló ajtó tok - falcolt ajtóhoz

A falcolt vagy falcolatlan ajtó kifejezés az ajtólap élének kialakítására utal. Az első esetben az ajtólap egy ütköző peremmel rendelkezik, mely csukott állapotban rázár az ajtó tokborításra. A falcolt ajtóelem megjelenésében nem sík, az ajtólap némileg kiáll az ajtótok síkjából.

Hagyományosan nyíló ajtó tok - falcolatlan ajtóhoz

A falcolatlan ajtólap esetében az ajtólap élén nincs ütközőperem, mely így csukott állapotban beleül az ajtó tokjában kiképzett peremre. A falcolatlan ajtóelem megjelenésben sík, az ajtólap és az ajtótok borítása egy síkot képez, ezért nevezik ezt a típust síkban záródó kivitelnek.

Hagyományosan nyíló ajtók toktípusai falcolatlan ajtókhoz
Hagyományosan nyíló ajtók toktípusai tapéta ajtókhoz

Hagyományosan nyíló ajtó tok - tapéta ajtóhoz

A nyíló ajtók egy speciális tok kivitele az un. tapéta ajtó. Ez egy rendkívül exkluzív megoldás, ahol az ajtó tokja a falban kerül elrejtésre és az ajtó csukott állapotában nem is látszódik. Az ajtólap megjelenésében egy síkot alkot a falazattal. Ez a kivitelnek a beépítése nagyon nagy pontosságot és szakértelmet igényel.

Mit jelent a falcolt és falcolatlan ajtó?

A falcolt vagy falcolatlan ajtó kifejezés az ajtólap élének kialakítására utal. Az első esetben az ajtólap egy ütköző peremmel rendelkezik, mely csukott állapotban rázár az ajtó tokborításra. A falcolt ajtóelem megjelenésében nem sík, az ajtólap némileg kiáll az ajtótok síkjából.
A második esetben az ajtólap élén nincs ütközőperem, mely így csukott állapotban beleül az ajtó tokjában kiképzett peremre. A falcolatlan ajtóelem megjelenésben sík, az ajtólap és az ajtótok borítása egy síkot képez, ezért nevezik ezt a típust síkban záródó kivitelnek.

Beltéri ajtó síkban záródó kivitel, furnérozott Ulme

Falcolt vagy falcolatlan ajtót?

Napjaink divattrendjében középpontban állnak a letisztult vonalak, ezért a kereslet egyértelműen a falcolatlan ajtók irányába mozdult. Ugyanakkor tudni kell, hogy ennek a típusnak a gyártása nagy szakértelmet és jelentős plusz ráfordítást igényel, ezért az ára is lényegesen magasabb, mint a falcolatlan kivitelé. Nem mindegy tehát, hogy hány ilyen ajtó kerül be a lakásunkba. Alapvetően azokon a helyeken érdemes falcolatlan ajtókban gondolkodni, ahol az ajtót a nyitási oldalról látjuk (vagyis látnánk a pántokat, ha azok nem lennének rejtve). Tehát azokban a helyiségekben ahol sokat és gyakran tartózkodunk.

Nyíló ajtó nyitásiránya

Az első kérdés egy ajtó kiválasztásakor a nyitásirány. A nyitásirány meghatározása mindig az ajtónak arról az oldaláról történik, ahonnan látjuk a pántot. (Megjegyzés: Rejtett pántos ajtónál ez csukott állapotban nem látszik.) Ha a pánt az ajtóval szemben állva a jobb oldalon található, akkor az ajtó jobbos, ha balra, akkor balos.

Beltéri ajtó nyitásirányok

TIPP- 6 minőségi érv ajtó tokoknál

Tudja, hogy miért olcsóbb vagy drágább egy ajtó tokszerkezete? Mutatunk 6 szempontot a választáshoz.

Tovább a cikkre »

Mire figyeljen az ajtónyílás helyének kiválasztásakor?

Ha egy szoba átrendezésekor Ön már bosszankodott amiatt, hogy hiába álmodta meg a bútorok új helyét, az ajtónyílás pont rossz helyen volt, akkor Ön tudja miről beszélünk. Azért, hogy ez az idegőrlő „baleset” soha többé ne ismétlődjön meg:

  • Figyeljen a helyiség méretére. Egy nagyobb méretű szobában nem zavaró, ha a fal közepén helyezkedik el az ajtó, azonban egy kisméretűben értékes falfelületet választ ketté, melynek következtében kevésbé variálhatja majd a bútorok helyét.
  • Tervezze meg előre, mire használja az adott helyiséget. A szoba funkciója ugyanis meghatározhatja az ajtó helyét.
  • Az ajtó legyen legalább ’bútorvastagságnyira’ a faltól. Így, ha például faltól falig érő gardróbszekrényt szeretne, nem okoz problémát a szekrény elhelyezése, mert az ajtólap nyitott állapotban sem foglal el értékes szabad falfelületet.

Beltéri ajtó mérete, CPL Fachwerk méz

Hagyományosan nyíló ajtók beépítési mérete

Az utólag szerelhető ajtótokok jellemzője, hogy azokat egy előre kialakított falnyílásba kell elhelyezni. A hazai ajtó kínálatban különböző nemzetiségű gyártók termékeit lehet megvásárolni, így azok beépítési mérete legtöbbször különböző. Ezt nehézséget a gyártók egyedi méretek gyártásával oldják meg.

Ez az áthidaló megoldás azonban nem ad választ a csereszabatosságra, hiszen ha nem ismert a vásárláskor, hogy milyen szabvány szerint készült az ajtó, akkor a későbbiekben pl. egy ajtólap sérülés miatti csereigény problémákba ütközhet. Ennek oka, hogy a szabványok nem csak a beépítési méretekről szólnak, hanem arról is, hogy akár különböző gyártmányú ajtók is felakaszthatóak legyenek egy meglévő ajtótokra, vagy hogy az ajtóban lévő zár nyelv az találkozzon a tokon a zárfogadóval. Az egyik legelterjedtebb és legegzaktabb ajtószabvány a német DIN szabvány, amely igen elterjedt hazánkban is. Az eszerint készülő ajtók, akár az egyedi méretben készülők is, bármikor reprodukálhatók, így probléma nélkül bárki által cserélhetők.

A DIN szabvány standard beépítési méreteit a következő táblázat tartalmazza:

méretek cm Névl. méret
DIN 18100
Falnyílás méret
min.- ajánlott méret – max.
(A min. méretnél a pánttáska magasságában bővíteni kell nyílást)
 12
1-szárnyú ajtókszélesség62,564,5
75,077,0
87,589,5
100,0102,0
112,5114,5
125,0127,0
magasság200,0201,0
212,5213,5
225,0226,5

Milyen anyagból készül az ajtótok?

A Mantu kínálatában faszerkezetű és alumínium szerkezetű tokok találhatók, melyek minden ajtótípussal összeépíthetők. Mindkét toktípus végleges felületkezeléssel rendelkezik, utólag szerelhető, ezért nem kell tartani attól, hogy a szerkezetépítés során megsérülnek.

Beltéri ajtó szellőző tokNyíló ajtók tokszerkezete gépi szellőztetés esetén

A korszerű alacsony energiafelhasználású házaknak különösen magas tömítettséggel kell rendelkezniük a szükséges energiahatékonyság elérése érdekében..

A kellemes beltéri levegő biztosítása érdekében szellőző rendszert alkalmaznak a levegő szükséges keringtetése érdekében. Ehhez szükség van a levegő áramlására a helyiségek között.

Korábban erre a célra az ajtóba épített szellőző rácsot alkalmaztak, ami viszont nem volt túl esztétikus megoldás és pillanatok alatt tönkretette a jól megálmodott belső enteriőr képet.

Szellőző marás beltéri ajtó tokban

 

A probléma megoldására a Mantu egy egészen forradalmi megoldást kínál.

Nincs többé szükség szellőzőrácsra, a szellőzést a tok szerkezetének speciális kimarása jelenti, amely beépített állapotban láthatatlan, így nem zavarja a belső designt.

Innovatív marás a tokban a helyiségek közötti szabad légmozgás megoldására.

Hogyan csempésszen luxust az otthonába?

10+1 ÖTLET A MEGVALÓSÍTÁSHOZ

A valóban kivételes otthonok a részletekben rejlenek. Mutatunk Önnek 10+1 exkluzív design megoldást, amivel különlegessé teheti ajtó, ablak vagy burkolatválasztását.

10+1 ötlet luxus otthonokhoz

Mantu blog

Segítünk Önnek
a tökéleteset kiválasztani!