Furnéros beltéri ajtó

A furnéros beltéri ajtók olyan megoldást kínálnak, amely ötvözi a természetes anyagok melegségét és a modern dizájnt, hogy otthonában egyedülálló atmoszférát teremtsenek. Ezek az ajtók 100%-ban valódi fából készülnek, amelyet finom furnérrá alakítanak, így megőrizve a fa természetes szépségét és jellegzetességeit. 

A furnéros ajtók a furnérok különböző fajtáit és mintázatait széles választékban kínálják. Legyen szó tölgyről, dióról, vagy akár mahagóniról, a furnéros ajtók lehetőséget adnak arra, hogy olyan megjelenést válasszon otthonához, amely passzol a megálmodott lakberendezési stílusba. 

A furnéros ajtók nemcsak esztétikai értéket képviselnek, hanem rendkívül értéktartóak is. A műanyag (CPL) ajtókkal ellentétben kevésbé függenek a pillanatnyi divatirányzatoktól, ezért időtálló megoldást kínálnak. 

Fedezze fel a furnéros ajtók világát, és engedje meg, hogy a természetes elegancia és stílus melegséget és szépséget varázsoljon otthonába. 

Furnéros beltéri ajtó bükk

Furnéros beltéri ajtók - Basic kollekció

A Basic kollekció a furnéros ajtó kínálatunk belépő típusait tartalmazzák, melyek bármely otthonba kiváló megoldást jelentenek a természetes anyagok kedvelőinek. A választékban megtalálhatóak a hagyományosnak mondható népszerű fafajták: kőris, juhar, tölgy, világos és pácolt tölgy, gőzölt bükk, mahagóni és macore. 

Valamennyi felület csiszolt, melyet minőségi selyemfényű lakkozással láttak el.

Furnéros beltéri ajtók - Klasszikus kollekció

A klasszikus kollekcióban nem csak a felhasznált alapanyagok, hanem az alkalmazott gyártástechnológia is csúcs minőséget képvisel, ezért ezek az ajtók kiváló választást jelentenek a prémium otthonokba is. A választékban a legnemesebb és legkülönlegesebb fafajták találhatók: eur. juhar, kőris, jegenyefenyő, erdei fenyő, vörösfenyő, szilfa, svájci körte, am. cseresznye, eur. cseresznye, zebrano, sapeli mahagoni, francia dió, am. dió, teak.

Valamennyi felület csiszolt, melyet minőségi selyemfényű lakkozással láttak el.

Furnéros beltéri ajtó, amerikai cseresznye
Furnéros beltéri ajtó Fachwerk bronz natúrmatt

Furnéros beltéri ajtók - Unikat kollekció

Az Unikat kollekció az igazi ínyencek részére készült, akik nemcsak a legmagasabb minőségre törekednek, de fogékonyak az újszerű, különleges megoldásokra is. 

Ebben a kínálatban található furnér megoldások mindegyike más-más megmunkálási filozófiához tartozik. A furnér kiválasztás és feldolgozás egyedisége mind optikailag, mind pedig tapintásban egészen különleges “beltéri ajtó élményt” nyújtanak. 

Valamennyi felület csiszolt, melyet minőségi matt lakkozással láttak el.

Mi az a furnér?

A furnér egy vékony, lapos lemez (kb. 0,8 mm) 100% valódi, természetes fából, amelyet általában ragasztással erősítenek a beltéri ajtó felületét képező farostlemezre. 

A furnér úgy jön létre, hogy egy fa törzsét sok-sok vékony furnér csíkra vágjuk. Ezt úgy kell elképzelni, mint amikor a tojásszeletelővel átvágunk egy tojást. Az így keletkező csíkokat egymás mellé ragasztjuk, és ezt nevezzük furnér terítéknek, amit az ajtólap felületére ragasztunk.

A fa furnér egy nemes anyag, melynek értékét az adja, hogy megőrzi a természetes fa jellegzetességeit és szépségét, beleértve a textúrát, a színeket és az érdes vagy sima felületet. Mivel a természetben nincs két egyforma fa, ezért minden furnéros  ajtó is különböző, azaz megismételhetetlen és egyedi darab az Ön számára.

Furnéros beltéri ajtó csomós tölgy natúrmatt

Milyen képet mutat a furnér?

A furnér feldolgozás módjától függően az ajtó felületén megjelenő furnér képe ugyanabból a fa fajtából is különböző lesz. Ha kiválasztotta az Önnek tetsző fatípust, akkor ízlésétől függően lehetősége van a rajzolatosabb, a fa tipikus jegyeit jobban hangsúlyozó vagy a rajzolat nélküli, semleges megjelenésű furnér képet választani.

Furnéros beltéri ajtó kínálatunkban több különböző megjelenés közül választhat.

Rajzolatos furnéros beltéri ajtó

A klasszikus rajzolatos furnér kép esetén a furnér csíkokat a kötegből egymás után veszik ki és sorban egymás mellé illesztik. (Ez azt jelenti, hogy a fatörzs felszeletelése után a szomszédos rétegek kerülnek közvetlenül egymás mellé a terítéken.) Ez az eljárás kiegyensúlyozott megjelenést eredményez.

Az olcsó tömeg ajtókkal szemben az ajtólapok furnérképe mintás, rajzolatos, ami tökéletesen visszadja a fa természetességét, azt az érzetet keltve, mintha az ajtólapok tömör fából készültek volna.

Ezt a furnér képet alkalmazzuk a Basic és a Klasszikus kollekcióknál.

Műszaki furnéros beltéri ajtó

A műszaki furnérok egy egyenes vonalú, csíkos megjelenéssel rendelkeznek. A speciális gyártási technológiának köszönhetően ezeknek a furnéroknak sajátságos az erezettsége, mely különleges fénytörést biztosít.

Ezeket a furnérokat az Unikate kollekció Silent családjában használjuk. A kínálatban csodálatos, egyedi színezett tölgy furnérokat talál függőleges és vízszintes erezettel.

Planken furnéros beltéri ajtó

Mivel a  német kifejezésnek nincs magyar megfelelője, ezért csak körülírni tudjuk, mit is takar ez furnér kép. Nos, különböző fatörzsekből származó, színben, erezetben és struktúrában erősen eltérő, ráadásul különböző  szélességű furnér csíkokat ragasztanak egymás mellé, melynek eredménye a tömörfa hatás elérése.    

A kínálatban olyan csodálatos egyedi furnérokat talál, mint a különbözően színezett tölgy, nyír, bükk és dió. Ezeket a furnérokat az Unikat kollekció Planken családjában alkalmazzuk.

Furnéros beltéri ajtók
Balról jobbra: Rajzolatos, Műszaki és Planken furnér

Csomós furnéros beltéri ajtó

A csomós furnérok esetén a furnérban megtalálhatók az ággöcsök és a fára jellemző természetes fahibák, melyek hangsúlyossá teszik a fa megjelenését. A furnérok a csiszolás után matt lakkozást kapnak.

Fachwerk furnéros beltéri ajtó

A Fachwerk furnérok az egyik legexkluzívabb megoldást jelentik a beltéri ajtóknál. Ezeknél a furnéroknál a fa a lehető legtermészetesebb formájában jelenik meg. A Fachwerk furnérban az öreg fákra jellemző karakter jegyek megtartása érdekében a csomók, a rajzolatok, a repedések, a szín és struktúra beli eltérések mind-mind kívánatosak. 

Az ezzel a technológiával készülő furnéros beltéri ajtók választásával egy csodálatos belsőépítészeti látványt csempészhet otthonába, mely nem kis mértékben emeli majd annak presztízs értékét.

Furnéros beltéri ajtók: csomós és Fachwerk
Balról jobbra: Csomós és Fachwerk furnér

A furnér erezetének iránya

A furnéros ajtón a furnér erezetének iránya lehet függőleges vagy vízszintes. Ez egy lényeges befolyásoló tényező az ajtó megjelenésében. Ugyanaz a furnér ugyanis teljesen másképpen mutat függőleges és vízszintes erezet esetén. Az ajtó keret (tok) erezetének iránya minden esetben függőleges. Az általunk alkalmazott  PLUG IN kilincsek esetén a kilincsben található fabetét erezetének iránya megegyezik az ajtólapon lévő erezet irányával.

Furnéros beltéri ajtó: Függőleges és vízszintes furnérkép
Vízszintes és függőleges furnérkép

A furnéros beltéri ajtó lakkozása

Az alábbi képeken jól látszik a felületi hatásban mutatkozó eltérés különböző fényességű lakkok alkalmazásakor. Az első képen hagyományos lakk esetén a felület selyemfényű, míg a natúr matt lakkozás hangsúlyosan kiemeli a fa natúr megjelenését. Ez növeli a fa természetes hatását és megfelel a modern belsőépítészeti trendeknek. 

Furnéros beltéri ajtók lakkozása
Balról jobbra: Hagyományos lakk, natúrmatt lakk

 

A furnéros beltéri ajtó élei

Az ajtólap éleinek az ajtólap felületével azonos megjelenésűnek kell lennie. Az alsóbb ill. standard árszegmensben a gyártók műanyag élfóliákat használnak, melyek színben némileg elütnek az ajtó felületétől. Mivel a furnérok lakkozása az idő múlásával változtatja a színét, ezért idővel a színeltérés jelentős is lehet. 

A Mantu által kínált prémium kategóriában (a Basic kollekció kivételével) valódi élfurnért használunk az ajtó éleinek lezárásával. Így aztán ezekre az ajtókra joggal mondhatjuk, hogy 100%-ban VALÓDI fából készültek, mert nyomokban sem tartalmaznak műanyag elemeket. 

A furnéros beltéri ajtó tok kivitelei

A furnéros ajtókat a legkülönbözőbb a tok kivitelekkel ajánljuk, melyekről itt olvashat bővebben.

Hogyan csempésszen luxust az otthonába?

10+1 ÖTLET A MEGVALÓSÍTÁSHOZ

A valóban kivételes otthonok a részletekben rejlenek. Mutatunk Önnek 10+1 exkluzív design megoldást, amivel különlegessé teheti ajtó, ablak vagy burkolatválasztását.

10+1 ötlet luxus otthonokhoz

Mantu blog

Segítünk Önnek
a tökéleteset kiválasztani!