Üveg és faajtók

A lakáson belül a belső térelválasztásra rendszerint üveg és fa ajtókat alkalmazunk, melyek megjelenése illeszkedik a lakás stílusához. Mind az üveg ajtók, mind pedig a a fa ajtók széles formai és szín választékban állnak rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik az ajtók illeszkedését az adott belső tér stílusához és dekorációjához. A térelválasztási igényből fakadóan a lakáson belüli ajtók többsége nem átlátszó. Ez nem jelenti azonban azt, hogy nem alkalmazhatunk bátran üveg ajtókat a lakás több pontján is. Az üvegajtók nagy előnye ugyanis, hogy a mintázattól függően az átlátszóságot szabadon változtathatjuk a teljesen átlátszó és a nem átlátszó között.

Az üvegajtók alkalmazásával természetes fényt engedhetünk be a helyiségekbe, ami javítja a belső tér világos és nyitott érzetét. Ez különösen előnyös lehet olyan helyiségekben, amelyek kevesebb természetes fényt kapnak. Az üveg ajtók alkalmasak a helyiségek közötti átláthatóság biztosítására is, miközben betöltik térhatároló szerepüket is, megakadályozva a hangok és légmozgások akadálytalan terjedését. Amikor üveg ajtókról beszélünk akkor gondolhatunk a hagyományos üvegezett fa ajtókra és a keret nélküli üvegajtókra is. Funkciójukban nincsen különbség közöttük, mindkettőt a fénnyel átjárt terek létrehozása érdekében alkalmazzuk. Az, hogy mikor melyik kivitelt érdemes választani, arra nincsenek szabályok, ez teljesen egyedi ízlés kérdése. Annyit érdemes talán megjegyezni, hogy a szabálytalan mintázatú ajtókba(pl. egyedi design mart ajtók) nehezebb esztétikusan üveget illeszteni. Ilyenkor célszerűbb az ajtólappal teljesen azonos mintázatú keret nélküli üveg ajtót választani. A prémium gyártók mindegyike kínál azonos design megjelenésben üveg és fa ajtókat is.

CPL ajtók

CPL ajtók

A fa ajtók között napjaink lakásépítésében kétségkívül a CPL ajtókat alkalmazzák a leggyakrabban. Köszönhető ez egyrészt a CPL ajtók rendkívül kedvező tulajdonságainak, másrészt pedig a kiváló ár-érték aránynak. A CPL egy mesterségesen előállított műanyag felület, melynek kedvezői tulajdonságai alkalmassá teszik ajtó felületként való alkalmazásra. A CPL egyik nagy előnye, hogy színtartó, ezért hosszabb idő alatt sem veszít a színéből. A víznek nagymértékben ellenáll, ezért rendkívül könnyen tisztítható. Ajtófelületként ütés,- és karcálló, így a mindennapi használat okozta sérülésekre jelentős mértékben érzéketlen.

Furnéros beltéri ajtók

A furnéros beltéri ajtók olyan faszerkezetű ajtók, ahol a stabilitást biztosító belső fa szerkezetű anyagra kívülről egy valódi fa réteget (furnér) ragasztanak fel, így biztosítva a költséghatékony gyártást és a természetes fa hatást, A furnér réteg lehetővé teszi a különböző fafajták természetes szépségének megjelenítését az ajtó felületén, mely lehetőséget nyújt a változatos megjelenésű beltéri ajtók létrehozására, amelyek illeszkednek a belső tér stílusához és dekorációjához.

Furnéros beltéri ajtók
Fachwerk ajtók

Fachwerk ajtók

A Fachwerk építészeti stílus elsősorban Németországban terjedt el a középkorban és a korai újkorban. A Fachwerk beltéri ajtó család e stílus jegyeit viseli magán. Legfőbb jellemzője a fa részletgazdag megjelenésének hangsúlyozása, beleértve az erezetének, a fa csomóinak, de akár a hibáinak a kiemelését is. A Fachwerk ajtók mindegyike egy unikát, egy soha meg nem ismételhető egyedi darab, melyek az asztalos mesterség szépségét hivatottak hirdetni.

Feinschliff ajtók

A Feinschliff ajtók egy különleges, a közkedvelt Alpi furnérok egyedi eljárással továbbfejlesztett változatával készülő ajtócsalád. Ennek jellegzetessége, hogy a furnér megjelenésében elvesznek a fa fajtára jellemző karakterek, mint pl. a fa erezete, rajzolata vagy színe és egy nagyon egységes, harmonikus, de “mesterséges” design jön létre. Ideális választás a minimalista, letisztult formákat keresőknek, akik ragaszkodnak a fához, mint természetes anyaghoz.

Feinschliff beltéri ajtók
Beltéri fehér ajtók

Beltéri fehér ajtók

A beltéri fehér ajtó a CPL ajtók mellett a leggyakrabban választott ajtó típus. Mivel a fehér szín általában jól passzol más színekkel és dekorációs stílusokkal, így könnyen illeszthetők bármilyen belső térbe és lakberendezési tervhez. Másik előnyük, hogy ezzel egyidejűleg világosságuknak köszönhetően optikailag nagyobbá teszik a helyiségeket. A fehér ajtók időtlen stílust képviselnek, ami azt jelenti, hogy soha nem mennek ki divatból és hosszú távon is megőrzik esztétikai vonzerejüket.

Festett beltéri ajtók

A festett beltéri ajtók között a külön bemutatott fehér árnyalatú beltéri ajtókon kívül az összes színesre festett ajtót megtalálhatja. Ezek a színes ajtók nagyon kedveltek a modern lakberendezési stílusokban. Nemcsak a széles körben elterjed szürke vagy bézs árnyalatok találhatók meg a kollekcióban, de az egyre népszerűbb sötétebb árnyalatok is, mint pl. a fekete. A festett beltéri ajtók selyemfényű vagy matt árnyalatokban rendelhetők.

Festett beltéri ajtók
Beltéri üveges ajtók

Beltéri üveges ajtók

Beltéri üveges ajtók alatt azokat az üveghely kivágással rendelkező ajtókat értjük, melyekbe betétként üvegléc segítségével üvegtáblát helyezünk el. Az üvegezés egyrészről lehetővé teszi a fény szabad áramlását a helyiségek között, másrészről látványos design elemként használható. Az ajtó programunkban található szinte valamennyi ajtó modell rendelhető üveges változatban. Ezeket az ajtókat minden esetben eredeti gyári üvegezéssel szállítjuk.

Keret nélküli üvegajtók

A keret nélküli üvegajtók a hagyományos üveges ajtók modern alternatívájának tekinthetők. Kiváló térelválasztó elemek, melyek nem korlátozzák a fény szabad áramlását, miközben összeköttetést teremtenek a szomszédos helyiségek között.
Az üveg, mint modern és természetes építőelem minden lakás látványos megoldása lehet. A kínálatunkban található üvegajtók designban alkalmazkodnak a fa ajtókhoz, így akár kombinálhatjuk is ezeket a lakáson belül.

Keret nélküli üvegajtók
Üveg tolóajtók

Üveg tolóajtók

Az üveg tolóajtók esetén szintén keret nélküli üveg ajtókról beszélünk, ezeket mégis külön tárgyaljuk annak érdekében, hogy minél több ötletet és felhasználási lehetőséget tudjuk bemutatni. Az üveg tolóajtó megoldásokkal rendkívül látványos belsőépítészeti design valósítható meg, elsősorban az épületrészek elválasztására vagy a nagyobb helyiségek tagolására. Kínálatunkban mind a falban futó, mind pedig a fal előtt futó verziót bemutatjuk.

Beltéri üvegfal

A beltéri üvegfal rendszerek között olyan térelválasztó komplex üvegfalakat mutatunk be, ahol fix elemeket kombinálunk nyíló, toló vagy akár lengőajtókkal. Ezek a viszonylag nagyobb méretű üvegfalak alkalmasak két szomszédos helyiség időleges elválasztására vagy összenyitására, miközben élvezhetjük a fénnyel átjárt terek minden előnyét.

Beltéri üvegfalak

Milyen beltéri ajtó felületek között választhatunk?

A lakáson belül elhelyezkedő ajtók esetén leggyakrabban az alábbi ajtó felületekkel találkozhatunk:

 • fa ajtók (tömörfa):
  Kétségkívül a tömörfa ajtók képviselik a legnagyobb presztízsértéket, de magas áruk és a környezetvédelem előtérbe kerülése miatt alkalmazásuk egyre ritkább.
 • furnéros ajtók:
  A furnéros ajtók ésszerű alternatívái a tömörfa ajtóknak, mert hozzák a fa természetes anyagának előnyeit, de ésszerűen és környezetkímélően bánnak a fával mint alapanyaggal.
 • festett ajtók:
  A festett ajtók szerkezete többnyire közepes tömörségű farostlemez (MDF), ami rendkívül simára csiszolható, ezért szép festett felületek készíthetők rajta.
 • CPL ajtók:
  A CPL ajtók felülete egy magas nyomáson préselt műanyag lemez (laminátum), aminek felületi designját nyomdai úton előállított dekorpapír adja.
 • Dekorfóliás ajtók:
  A dekorfóliás ajtók felületét kizárólag a nyomdai úton előállított dekorpapír adja, mely rendkívül sérülékeny és műanyag hatású, ezért kínálatunkban nem ajánljuk ezeket.
Beltéri ajtó CPL onyx, síkban záródó kivitel

Balesetveszélyes-e az üveg a beltéri ajtóban?

Az üveges ajtókkal szembeni legnagyobb félelem, hogy egy esetleges üvegtörés balesetveszélyes lehet-e?
Nos a keret nélküli üvegajtók esetén a válasz egyértelműen nem. Ezek ugyanis kivétel nélkül 10 mm vastag edzett üvegből (ESG) készülnek. Az ESG üvegek speciális hőkezelésen mennek keresztül, amely megnöveli a tartósságát és a biztonságát. Ha eltörik, akkor a leeső darabok nem képeznek balesetveszélyes éleket.

Az üveges beltéri ajtók esetén hasonló a helyzet, ha ezekben is ESG üveget használnak. Mivel azonban az ajtó kerete miatt itt nincs szükség akkora szilárdságra, ezért ezekben sok esetben sima float üveget alkalmaznak. Ez a normál használat során problémát nem okoz, de törés esetén balesetveszélyes lehet, ezért mi nem ajánljuk.

Mi a különbség az üveges ajtók és a keret nélküli üvegajtók között?

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a döntéshez.
Tovább a cikkhez »

Hogyan csempésszen luxust az otthonába?

10+1 ÖTLET A MEGVALÓSÍTÁSHOZ

A valóban kivételes otthonok a részletekben rejlenek. Mutatunk Önnek 10+1 exkluzív design megoldást, amivel különlegessé teheti ajtó, ablak vagy burkolatválasztását.

10+1 ötlet luxus otthonokhoz

Mantu blog

Segítünk Önnek
a tökéleteset kiválasztani!