Fal előtt futó tolóajtó tok

Elsősorban kisebb lakásokban, kis méretű helyiségekben vagy szűk folyósokon merül fel az igény fal előtt futó tolóajtókra helytakarékossági szempontból. Ez az ajtótípus a nyíló ajtókkal ellentétben kevesebb helyet vesz el a térből, ezért ott is alkalmazható, ahol az ajtó nyitása akadályba ütközik. De látványos és szemet gyönyörködtető megoldás is lehet egy fal előtt futó tolóajtó egy nagy méretű nappali-étkezőben, ahol mobil térelválasztásra használhatjuk. 

A fal elé tolódó kivitel előnye, hogy minden falnyílásra könnyen felszerelhető, hátránya, hogy a nyitási oldal falfelülete elveszik a bútorozás szempontjából. A falba befutó kivitel szerelése építészetileg bonyolultabb előkészítést igényelhet, ugyanakkor az ajtó melletti falfelület továbbra is szabadon marad.

Jó hír a szép ajtók szerelmeseinek, hogy minden modellünk rendelhető toló kivitelben is, így bármilyen színbe, vagy designba szeret bele, azt kérheti tolóajtóként is.

Fal előtt futó tolóajtó tok fából

Fal előtt futó tolóajtó tok - fából

A fából készült tolóajtó tok alkalmazása az utóbbi időben kissé háttérbe szorult. Előnye, hogy a többi ajtóval teljesen azonos megjelenést biztosít az ajtónak, hátránya a relatív magas beruházási költsége.  A fal előtt futó tolóajtó működtetése történhet az ajtólapba süllyesztett kagyló fogantyúval vagy az ajtólapra szerelt tolórúddal. Tokkeret választásakor az ajtólap kérhető zárható kivitelben is.

Fal előtt futó tolóajtó tok - alumíniumból

A modern lakberendezésben egyre inkább alkalmaznak alumíniumot a legkülönbözőbb helyeken. Így nagyon látványos lehet egy alumínium tokos tolóajtó fal előtt futó kivitelben.  Alumínium tok esetén a falnyílás szabadon marad, ezért itt lehetőség a zárhatóság megoldására. Az alumínium tokok 5 féle különböző színben rendelhetők.

Fal előtt futó tolóajtó alumíniumból

Fal előtt futó tolóajtó lapok választéka

Akár az alumíniumból, akár a fából készült tolóajtó tokokhoz többféle anyagból választhat ajtólapot. A fal előtt futó tolóajtó tokokhoz az alábbi anyagokból választhat ajtólapot:

Jó hír az építkezőknek és lakásfelújítóknak még az is, hogy a Mantu kollekciójában szereplő valamennyi ajtó modell választható tolóajtó kivitelben is.

Fal előtt futó tolóajtó tok keret nélkül – mi a hátránya?

A modern, minimalizmusra törekvő lakásokban a fal előtt futó tolóajtót legtöbbször tokkeret nélkül építik be. Ebben az esetben csak a nyílás feletti futósín takarás látható (fa vagy alumínium) és a falnyílásban nincsen tokkeret.

Fal előtt futó tolóajtó, amerikai dió
Amerikai cseresznye ajtólap TWIN 2.0 alumínium fal előtt futó tokszerkezettel, tokkeret nélkül.

Nos, ez a kétségkívül látványos és exkluzív megoldás magában hordoz két hátránynak tekinthető szempontot. 

  • A tokkeret nélküli fal előtt futó tolóajtó nem zárható
  • A falnyílásban semmi sem védi a falazatot, ezért a fal élei könnyen letörhetnek.

Ezeken felül, a tervezés során azt is érdemes figyelembe venni, hogy az ajtónyílás melletti szabad falfelületeket nem tudjuk bútorozni. Ezért elsősorban ott érdemes alkalmazni, ahol az ajtó nyitása akadályokba ütközne. Rendszerint két helyiség közötti átjáróajtóként használható, amelyek többnyire össze vannak nyitva.

Null fuga tolóajtólapnál
CPL ajtólap NULL FUGA lézer technológiával

Mire kell figyelni a tolóajtó lapoknál?

A tolóajtó lapok falc nélküli ajtólapok, vagyis az ajtó élei tompák. A mindennapi használat során ez a legjobban igénybevett része az ajtólapnak, melynek következtében a nem gondosan felragasztott élzárások különösen a CPL  fóliás és a lakkozott fehér ajtóknál könnyen leválhatnak az ajtólapról. 

A minőségi tolóajtó lapoknál a felület és az élzárás között minimális hézag sem megengedett, mert ez táptalaja lehet az él leválásának. Ebből a minőségi szempontból is kielemelkedik a Mantu lézertechnológiás  NULL FUGA megoldása, mely valóban nulla rést enged az ajtólap és és az él között.

Hogyan csempésszen luxust az otthonába?

10+1 ÖTLET A MEGVALÓSÍTÁSHOZ

A valóban kivételes otthonok a részletekben rejlenek. Mutatunk Önnek 10+1 exkluzív design megoldást, amivel különlegessé teheti ajtó, ablak vagy burkolatválasztását.

10+1 ötlet luxus otthonokhoz

Mantu blog

Segítünk Önnek
a tökéleteset kiválasztani!