Beltéri ajtó tok típusok

Kínálatunkban kizárólag utólag szerelhető, átfogó tokos tok kiviteleket talál fából és alumíniumból. Ezek a napjainkban kapható legnépszerűbb és legjobb műszaki megoldásokat kínáló tokszerkezetek, melyek számos előnnyel bírnak az úgy nevezett falazós vagy blokktokos megoldásokkal szemben.

Miután megtalálta az Önnek tetsző beltéri fa vagy üvegajtó modellt, ezekhez tokszerkezetet kell választania, mely készülhet fából vagy alumíniumból is. Ez a rugalmasság nagyfokú szabadságot ad mind az ajtó, mind pedig a tokválasztásban is, így mindig az Önnek legmegfelelőbb kombináció mellett dönthet. A választott fa és üvegajtókat a működtetés kívánt módjától függően, különböző nyithatóságot lehetővé tevő tok kivitelekkel rendelheti meg.

Bemutatótermünkben a tanácsadás során egyesével vizsgáljuk meg az alaprajzon szereplő ajtókat és minden esetben javaslatot teszünk az általunk legelőnyösebbnek tartott kivitelre.

Beltéri ajtó tok kivitelek

Hagyományos nyíló ajtók tokjai

A lakáson belül a legelterjedtebb tok kivitel a nyíló ajtó tokszerkezete, amelyet egy vagy kétszárnyú változatban rendelhet meg. Egyszárnyú változatban leginkább a hálószobákban és a mellékhelyiségekben alkalmazhatja, míg a kétszárnyú megoldás többnyire a nappaliban, a konyha-nappaliban vagy egymás melletti összekötendő helyiségekben kerülhet betervezésre. A nyíló ajtók igény szerint lehetnek jobbos vagy balos nyitásirányúak.

Fal előtt futó tolóajtó tok

A fal előtt futó tolóajtó szerkezet esetén az ajtólap a fallal párhuzamosan mozgatható és nyitáskor az ajtónyílás melletti fal elé húzható. Ezt a tokszerkezetet általában akkor használjuk, ha az ajtó nyitására helyhiány miatt nincsen lehetőség. Ez a tok kivitel a nyíló ajtóhoz hasonlóan egy és kétszárnyú kivitelben rendelhető. A fal előtt futó tolóajtók tipikus felhasználási helye a kamra vagy a fürdőszoba ill. a konyha-nappali-étkező térben térelválasztóként beépítve is lehetséges.

Fal előtt futó tolóajtó tok
Falban futó tolóajtó tok

Falban futó tolóajtó tok

A falban futó tolóajtó szerkezet esetén az ajtólap a fallal párhuzamosan mozgatható és nyitáskor az ajtónyílás melletti falfülkébe húzható. Ezt a tokszerkezetet általában akkor használjuk, ha az ajtó nyitására helyhiány miatt nincsen lehetőség és a falazat még nem épült meg. Ez a tok kivitel a nyíló ajtóhoz hasonlóan egy és kétszárnyú kivitelben rendelhető. A fal előtt futó tolóajtók tipikus felhasználási helye a kamra vagy a fürdőszoba ill. a konyha-nappali-étkező térben térelválasztóként beépítve is lehetséges.

Lengőajtó tok

A lengőajtók korábban viszonylag ritkán kerültek felhasználásra a lakáson belül, de az üvegajtók elterjedésével újra reneszánszukat élik. A lengőajtó kivitelnél az ajtólap a falszerkezet mindkét oldalára nyitható, ennek előnye, hogy a nyitás mindig a haladási irányban történik, ami megkönnyíti az áthaladást akkor is, ha a kezünk akadályozva van az ajtó nyitásában. Különösen az alumínium tokkal kombinált üvegajtók kedveltek a konyha és étkező közötti elválasztásra.

Lengőajtó tok

Milyen előnyei vannak az utólag szerelhető toknak?

Az utólag szerelhető tokszerkezet azt jelenti, hogy az ajtótokot nem a falazással egy időben, hanem a falazat elkészülte után, sőt a végleges festés után építik be. Úgy is szokás ezt jellemezni, hogy az ajtó az első bútordarab az új lakásban. Ennek a megoldásnak az előnyei nyilvánvalóak, ha a végleges felületkezeléssel ellátott ajtó szerkezet állagmegóvására gondolunk. Ezzel a beépítési technikával megóvható a lakkozott, felületkezelt ajtó az építkezés okozta sérülésektől. Az utólag szerelhető tok megköveteli azonban a figyelmes tervezést és az időben történő kiválasztást. Igaz, hogy bármilyen beépítési nyílásba gyártható beltéri ajtótok, mégis érdemes egy standardizált mérethez igazodni és az ajtószerkezet gyártójával előre leegyeztetni az optimális beépítési méreteket. A válaszfalazás megkezdésének feltétele a kiválasztott ajtótokok beépítési méretének ismerete.

Mit jelent az átfogó tok és mik az előnyei?

Anélkül, hogy technikailag részletesen belemerülnénk a különböző tokszerkezetek közötti műszaki különbségek ismertetésébe, csak a két legelterjedtebb tok kivitel, a pallótok és az átfogó tok közötti legjellemzőbb különbségekre koncentrálunk.

Pallótok
Átfogó tok

A fenti ábrából is látható, hogy a pallótok a falcsonk végén helyezkedik el, miközben az átfogó tok közrefogja a falazatot. A pallótokos megoldás lényegesen olcsóbb, de számos hátránnyal jár, ami elsősorban az esztétikában jelenik meg. A pallótok és a falazat közötti hézag látható, ezért azt minden esetben “takarni” kell. Erre nagyon pontos falazatnál alkalmas lehet egy duzzadószalag (lád ábra), de többnyire takarólécek alkalmazása szükséges.

A másik hátrány, hogy a pallótok esetén nincs lehetőség a falban lévő egyenetlenségek kompenzálására, a változó falvastagság kiegyenlítésére. Az átfogó toknál nincs szükség milliméter pontos falazásra, mert a tokszerkezet vastagságban állítható (általában -5/+15mm), így a beépítése sokkal egyszerűbb, a végeredmény pedig szebb.

Mire figyeljünk az ajtó nyitási irányának megválasztásakor?

Az ajtó nyitási irányának megválasztása számos szemponttól függ és kihat lakás berendezésére is. Hogyan? Cikkünkből megtudhatja.
Tovább a cikkhez »

Alumínium tokok az exkluzív belsőépítészetben

Műszaki tökéletesség és a design esztétikus átgondoltsága jellemzi az alumínium tokokat, a vasalatrendszertől kezdve egészen a lábazati szegélylécig. Minden részlet következetesen összehangolt, aminek eredménye, hogy az alumínium tokok sokféleképpen kombinálhatók mind üveg-, mind pedig fa ajtókkal. Ha Ön a különlegeset keresi és ezeket szívesen meg is mutatja lakberendezési elgondolásában, akkor a Mantu alumínium tokjai tökéletes megoldást kínálnak és szabad teret engednek az Ön kreativitásának.

Alumínium tokok a belsőépítészetben

Az alumínium tokok rendkívül ellenállóak a mechanikai sérülésekkel és teljesen érzéketlenek a vízzel szemben. Ezért a lakásunk bármely pontján alkalmasak az alumínium tokok a beépítésre, de különösen ajánlott a konyhai, a fürdőszobai vagy bármilyen vizes térben való alkalmazásra.

Az alumínium tokok a sarkos élek és a modern fém felületek miatt különösen kedveltek a minimalista, letisztult stílusokban. Ugyanakkor, a széles színválaszték nagy tervezői szabadságot kínál. Az elérhető színválaszték:

  • matt rozsdamentes
  • Alumínium F1
  • fehér (RAL 9016-hoz hasonló)
  • antracit 703
  • fekete (RAL 9005-höz hasonló)

Választás egy és kétszárnyú ajtó között

A legnagyobb méretű egyszárnyú ajtó mérete 1250 mm körül van. Erre lakáson belül nem igen van példa, tekintve hogy az ajtó nyitásakor nagyon nagy helyet foglalna el a térből. Abban az esetben, ha ekkora vagy ennél nagyobb átjárhatóságra van szükség, akkor kétszárnyú ajtó alkalmazása ajánlott.

Hogyan csempésszen luxust az otthonába?

10+1 ÖTLET A MEGVALÓSÍTÁSHOZ

A valóban kivételes otthonok a részletekben rejlenek. Mutatunk Önnek 10+1 exkluzív design megoldást, amivel különlegessé teheti ajtó, ablak vagy burkolatválasztását.

10+1 ötlet luxus otthonokhoz

Mantu blog

Segítünk Önnek
a tökéleteset kiválasztani!