Ablakok és ajtók

Az épületek külső homlokzatán nyílászáróként ablakokat és ajtókat alkalmazunk. A megjelenésük optikai képe (méret, szín, keretszélesség, forma, stb.) jelentősen befolyásolja az épület homlokzati képét, ezért az ablakokat és ajtókat már a tervezés első fázisában, az épület látványtervének készítésekor figyelembe kell venni.

Ebben a fejezetben nem foglalkozunk speciális működtetésű nyílászárókkal (pl. harmonika és tolóajtókkal, vagy keret nélküli szerkezetekkel. Ezeket a Prémium megoldásaink között találja. Ugyancsak külön fejezetben találhatóak a bejárati ajtók.

Az alábbiakban a fix vagy különböző módokon nyitható ablakok és az azonos szerkezeti felépítésű ajtók (erkélyajtók, teraszajtók) találhatók fa, alu-fa és alumínium anyag választékból.

Ablakok és ajtók - Fa ablak Katzbeck

Fa ablakok és ajtók

A fa ablakok és ajtók évszázadok óta bizonyítják, hogy a fa mint alapanyag ez egyik egyik legjobb választás építőanyagként. Kétségtelen, hogy a technológia fejlődés a külső alumínium borítás elterjedésével lehetővé tette az ablak élettartamának megnövelését, ami csökkentette a tisztán fa ablakok iránti igényt. Ennek ellenére sok vásárló nem szeretne az otthonának külső felén alumínium borítást, mert egyszerűen nem illik az általa elképzelt építészeti stílusba és ragaszkodnak a tisztán fa megjelenéshez.

Alu-fa ablakok és ajtók

Az alu-fa ablakok és ajtók magukban egyesítik a fa, mint természetes alapanyag és az alumínium minden előnyeit. Az alu-fa kombináció választásával biztosíthatjuk az ablakok és ajtók belső felületén a fa természetes megjelenését és azt a belső enteriőr részévé tehetjük. Mindeközben az ablakok és ajtók külső felületén megjelenő alumínium borítás védi a nyílászárókat az időjárás károsító hatásától és segíti a letisztult, minimalista megjelenés kialakítását.

Ablakok és ajtók - Alu-fa ablak Katzbeck
Ablakok és ajtók - Alumínium ablakok

Alumínium ablakok és ajtók

Az alumínium ablakok és ajtók kétségkívül reneszánszukat élik és egyre inkább teret nyernek a modern minimalista építészetben. Teszik ezt annak ellenére, hogy a különböző nyílászáró alapanyagok közül az alumínium messze a legdrágább választás. Alkalmazása elsősorban a luxus ingatlanoknál indokolt illetve olyan műszaki kihívásoknál, ahol szükség van az alumínium kiemelkedő tulajdonságaira (nagy stabilitás keskeny keret szélességeknél időjárásállóság, karbantartási igénytelenség stb).

Mi alapján választhatunk az ablak és ajtó alapanyagok közül?

Amikor a tervezés során elképzeljük új otthonunk külső megjelenését döntést kell hozni arról, milyen anyagból legyenek az ablakok és ajtók. Bár a weboldalunkon fából, alumíniumból és alu fa kombinációjából készült ablaktípusok választékát találja, a teljes összehasonlítás érdekében a műanyag ablakokat is belevettük az értékelésbe

A különböző alapanyagok műszaki tulajdonságaikban, előnyeikben és hátrányaikban, értékítéletben valamint az árban különböznek egymástól. A könnyebb tájékozódás érdekében az alábbiakban összehasonlítjuk a különböző anyagokat, és kiemeljük a speciális jellemzőket.

 MűanyagFaAlu-FaAlumínium
Hőszigetelés+++++++++++
Élettartam+++++++++++
Időjárás állóság++++++++++
Tisztíthatóság++++++++
Felújíthatóság++++++
Stabilitás++++++++++++
Biztonság+++++++++++
Hangszigetelés+++++++++++
Értékítélet++++++++
Árszint++++++

kiváló : +++, nagyon jó: ++, jó: +, – hátrányos

 

Milyen műszaki követelményeket támaszthatunk az ablakokkal és ajtókkal szemben?

Hatékony hőszigetelés, optimális energiahatékonyság

Az ablakok és ajtók összehasonlításának fontos kritériuma az energiahatékonyság. Ez többek között a hőátbocsátási tényezőben, az úgynevezett U-értékben fejeződik ki. Minél kisebb az érték, annál jobb – így csak kevés energia vagy hőveszteség. Az U-érték megadható a keretre, az üvegezésre vagy a teljes ablakra. A döntő tényező az Uw érték, azaz a teljes ablakra érvényes érték, mivel a profil, az üveg és a peremtömítés közötti kölcsönhatást veszik figyelembe. Az optimális energiahatékonyság elérése érdekében hőszigetelő üvegezést javasolunk 3 rétegű üveggel és meleg peremmel.

Katzbeck fa ablak fekete kilinccsel

Hangszigetelés

A túl nagy zaj – erősségben vagy időtartamban – tartós egészségügyi problémákat vagy károkat okozhat. Ezért az ablakok vásárlásakor figyelni kell a kielégítő hangszigetelésre. Ez alapvetően az ablakkeret anyagától és szerkezetétől, valamint és az üvegezés típusától függ. A lakóhelytől függően 6 hangszigetelési osztály közül választhatja a kívánt hangszigetelés mértékét. A csillapítás mindig decibelben (dB) van megadva. A hangszigetelési osztályokról és további információkról bemutatótermünkben tájékozódhat.

Szél- és esőállóság

Az ablak élettartama többek között az időjárásállóságától is függ. Ezek közé tartozik a nagyfokú esőállóság és a szélállóság, valamint a megfelleő légzárás a páralecsapódás csökkentése érdekében. A három szempont közötti egyensúly megteremtése tökéletes kölcsönhatást igényel a keretprofil, az üvegezés és a tömítőrendszer között. Emellett a kiváló minőségű márkás szerelvények fontosak az optimális nyomás érdekében, amely ellenáll az erős szélterhelésnek, és nem nyomja ki a szárnyat a keretből.

Ablakok és ajtók - Katzbeck bejárati ajtó

Stabilitás és biztonság

További fontos kritériumok az ablakok stabilitása és biztonsága. Az alumínium és alu fa ablakok különösen robusztusak és ellenállóak. Az alapanyag erős statikai tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek nagy üvegszerkezeteket is lehetővé tesznek. A stabilitás mellett érdemes odafigyelni a bevált, gombafejes zárral ellátott ablakvasalatra is a jobb betörésvédelem és a hosszú távú funkcionalitás érdekében.

Karbantartás és gondozás

Az alumínium és a műanyag ablakok nagyon könnyen kezelhetőek és könnyen tisztíthatók. Mint már említettük, a fa ablakok nagy odafigyelést igényelnek. Időközönként el kell látni őket védőréteggel vagy lakkal, hogy ellenálljanak az időjárásnak. A magas UV-sugárzás miatt mindhárom alapanyag esetén elszíneződésre is számítani kell. Alternatív megoldást kínálnak az alu fa ablakok, amelyek mindkét anyag előnyös tulajdonságait egyesítik.

Hogyan csempésszen luxust az otthonába?

10+1 ÖTLET A MEGVALÓSÍTÁSHOZ

A valóban kivételes otthonok a részletekben rejlenek. Mutatunk Önnek 10+1 exkluzív design megoldást, amivel különlegessé teheti ajtó, ablak vagy burkolatválasztását.

10+1 ötlet luxus otthonokhoz

Mantu blog

Segítünk Önnek
a tökéleteset kiválasztani!