Valóban létezik-e vízálló laminált padló?

Címke: #padló

Egyre több építkező keres vízálló, fa hatású padlóburkolatot a konyhába, a fürdőszobába vagy éppen a háztartási helyiségbe. Így aztán gombamódra szaporodik a vízálló padlóburkolatok kínálata. De valóban vízálló az, amit annak mondanak?

Először is tegyünk tisztába néhány fogalmat. A padlóburkolatokat alapvetően két nagy csoportba oszthatjuk: meleg és hideg padlóburkolatok.

A burkolat típusokról röviden

A hideg padlóburkolatok közé tartoznak a kerámia burkolatok, a természetes és a mű kövek.

A meleg padlóburkolatok csoportja sokkal tágasabb, mert ide sorolhatók a:

  • parketták (tömör, HDF, vagy fenyő maggal)
  • fapadlók (HDF, vagy fenyő maggal)
  • laminált padlók (HDF maggal)
  • rigid padlók (speciális hordozórétegű laminált padló)
  • LVT (vinyl) padlók (HDF vagy rigid maggal)
  • egyéb, az előző csoportokba nem sorolható speciális kivitelek

Mit értünk a padlóburkolatok vízállósága alatt?

A hideg burkolatok esetén könnyű szívvel kijelenthetjük, hogy vízállóak. Ezen a ponton fogalmazzuk is meg, hogy mit értünk vízállóság alatt.

A hidegburkolatok esetén a vízállóság azt jelenti, hogy a víz korlátlan ideig kölcsönhatásban állhat az anyaggal, az semmilyen károsodást nem szenved. Magyarul, ha elönti a víz a fürdőszobát, miközben nyaralunk, akkor a burkolat maga nem fog károsodni.

Amikor melegburkolatok vízállóságáról beszélünk, akkor is ugyanezt értjük alatta? Nos, ha igen, akkor kijelenthetjük, hogy a fent felsoroltak közül a speciális kivitelek kivételével egyik sem vízálló. De ez ugye nem meglepő? Ha valaki megnézi ezen termékek felépítését, akkor láthatja, hogy kivétel nélkül mindegyik tartalmaz fa alapanyagot. A világ pedig nem látott még vízálló fát.

Hogy néz ez ki a melegburkolatok esetén?

A parketták és fa padlók esetén  nincs is mit magyarázni, ezek fát tartalmaznak. Mivel a laminált padlók dekor rétege (nyomdai úton előállított dekorpapír) és a hordózórétege is fa alapanyagú  (HDF), ezért ennek a vízérzékenysége sem igényel sok magyarázatot. Érdekesebb a helyzet a rigid hordozórétegű (magú) laminált padlóknál, vagy a vinyl padlóknál.

Mi az a rigid mag?

A bonyolult magyarázatot kerülve, elégedjünk meg annyival, hogy ez egy farostokból álló, műgyantával összepréselt nagysűrűségű lemez, mely a fatartalomtól és a sűrűségtől függően vízre kevésbé érzékeny. De mivel ez is tartalmaz fát, ezért korlátlan ideig ez sem állhat vízben.

A vízállóság szempontjából az ilyen hordozórétegű laminált és viniyl padlók közül az utóbbi a jobb, hiszen a felületén dekorpapír helyett vízálló vinyl található.

Akkor mégis miért hirdetnek sokan vízálló laminált padlót, vagy vinyl padlót?

Vízálló padlóburkolatFőként, hogy ezek vízállósága nem mérhető a hidegburkolatokéhoz! Nos, azért mert a kisbetűs részben mindig ott van, hogy a vízállóság milyen körülményekre vonatkozik. Itt pedig olyanokat olvashatunk, hogy 8 órás, 12 órás, 24 órás vízállóság, vagy, hogy pl. a kiömlött vízet azonnal le kell törölni a felületről.

De ezen nincs is mit csodálkozni. Hiszen a fa tartalmú padlóknál (még azoknál is amelyeknél a nedvszívó képesség korlátozott, mint  pl. rigid) csak az a kérdés , hogy a víz mennyi idő alatt jut el a fához és mennyi ideig lesz kapcsolatban vele.

Ezeknek a padlóburkolatoknak a „vízállósága” többnyire attól függ, hogy mennyi ideig képesek megakadályozni, hogy a víz eljusson a fa tartalmú alkotórészekhez (mag, dekorpapír) ill. hogy ezek mennyire ellenállóak a víznek. 

Összefoglalva a fentieket: teljes vízállóságról kizárólag azoknál a padlóburkolatoknál beszélhetünk, amelyek nem tartalmaznak egyáltalán fát. Szerencsére már ilyen is létezik, mégha nem is minden kereskedésben. 

Az AVATARA kollekció akár élethű fareprodukciókkal, akár élethű kőutánzatokkal minden tekintetben megfelel a vízállóság követelményének.

Bővebb információkat itt találhat róla.