Padlófűtés laminált padló esetén: mire kell figyelni?

Címke: #padló
A padlófűtés igen kedvelt fűtési megoldás az építők és felújítók körében nemcsak hidegburkolatok, hanem laminált padló esetén is. A padlófűtés népszerűsége nem csoda, hiszen kellemes és egyenletes meleget biztosít, és egyben feleslegessé teszi a radiátorokat, melyek nemcsak csúnyák, de sok esetben megnehezítik a helyiség bútorozását is.
 
Különösen új épület építésekor merülnek fel gyakran olyan kérdések, hogy melyik padló alkalmas egyáltalán padlófűtésre és hogyan kell helyesen fektetni a parkettát vagy laminált padlót a padlófűtés esetén.
 
Padlófűtés laminált padló
Élethű megjelenésű laminált padló padlófűtés esetén

Miért kedvelt megoldás a padlófűtés? Mik az előnyei?

A padlófűtés számos előnnyel rendelkezik az egyéb fűtési rendszerekkel szemben:
 

Egyenletes hőelosztás

Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy ez a fűtési mód egyenletes hőelosztást biztosít a helyiségekben, mivel a fűtőelemek a padló alatt vannak elhelyezve, így a meleg levegő felfelé áramlik, ami kellemes és komfortos hőérzetet biztosít.
 

Energiahatékony

Ezenkívül rendkívül energiahatékony is, hiszen a fűtési rendszer alacsonyabb hőmérsékleten üzemel, mint a radiátoros fűtés esetén.
 

Esztétikus

A padlófűtés esztétikus megjelenést biztosít, mert a fűtőelemek a padló alatt vannak elrejtve, ezért láthatatlan. Ez lehetővé teszi a belső tér korlátok nélküli berendezését, hiszen nincsenek falra szerelt fűtőtestek, amelyek akadályozzák a bútorozást.
 

Könnyen szabályozható

A padlófűtés további előnye, hogy könnyen szabályozható, így megvalósítható a különböző helyiségek egymástól független hőmérsékletre történő fűtése. Ez lehetővé teszi az energiahatékonyság és a komfort maximalizálását.
 
Hátrányként talán a padlófűtés költséges telepítése  említhető ill. az, hogy nem minden ingatlan struktúrájához vagy helyiséghez ideális. A fűtési rendszer kiválasztásakor mindig fontos az előnyök és hátrányok mérlegelése és ajánlott az adott környezet és az egyéni igények figyelembevétele.
 

Padlófűtés szakmai oldalról: hogyan valósítható meg?

Alapvetően két padlófűtés típust kell megkülönböztetni: a melegvizes és az elektromos padlófűtést.  A melegvizes változat a gyakoribb és az elterjedtebb, ezért itt most csak ennek a megvalósítását mutatjuk be.
 
Padlófűtés szerelése szigetelt aljzatra
Padlófűtés szerelése szigetelt aljzatra

A padlófűtés megvalósítása a rendszer tervezéssel kezdődik, melyet minden esetben érdemes tapasztalt gépész tervezővel végeztetni. A tervezés során a lakótér méretét, hőveszteségeit és egyéb tényezőit figyelembe véve meg kell határozni, hogy mekkora teljesítményű fűtési rendszerre van szükség.

 
Ezt követően kerül sor a csőrendszerek helyének és a csövek egymástól való távolságának meghatározására, amelynél már figyelembe kell venni a tervezett padlótípust. A padló típusa befolyásolja ugyanis a rendszer hatékonyságát. A tervezésnél fontos követelmény, hogy megfelelő szigetelést alkalmazzunk a padló alatt a hőveszteség minimalizálása érdekében.
 
A telepítés során legtöbbször polietilén csővezetéket alkalmaznak mivel hajlékony és nem korrodál. A csővezetéket a szigetelésre fektetett acélhálóhoz rögzítik a terveknek megfelelő távolságban egymástól. A telepítés után fontos a nyomáspróba elvégzése, hogy ellenőrizni lehessen az esetleges szivárgásokat. Ezt követően kerülhet sor az esztrich beton terítésére.
 

Milyen padlóknál alkalmazható padlófűtés?

A kemény padlóburkolatok, mint a parketta, a laminált padló vagy a dizájner padló egyaránt alkalmasak a padlófűtésre. A laminált padlók többrétegű szerkezete alacsony hőellenállást és jó hővezető képességet garantál. Ez azt jelenti, hogy a fűtés kellemes melege nagyobb hőveszteség nélkül éri el a padló felületét. Ezzel energia-, fűtési költséget is megtakaríthatunk és védjük a környezetet is!
 
A hidegburkolatok közül a kerámia és kőburkolatok is gyakran használatosak padlófűtés esetén, különösen a fürdő-, és előszobákban. Nagy előnyük, hogy kiváló hővezetők, így gazdaságos megoldást kínálnak. Hátrányuk a relatív költséges szakipari munka, mellyel ragasztásuk történik.
 
További jelentős hátrány, hogy az átmeneti időszakban, amikor a fűtést már lekapcsoljuk, de a levegő hőmérséklete még nem képes átmelegíteni a járófelületet, akkor rendkívül hideg érzetet keltenek. Azoknak, akik esztétikailag ragaszkodnak a kerámia ill. kőburkolatokhoz, számukra remek altertatívák állnak rendelkezésre a laminált és design padlók választékában – csempe formátumban is.
 
Sőt, ma már 100%-ban vízálló design padlók is kaphatók, pl.  ter Hürne AVATARA kollekciója, így ezek a fürdőszobában is bátran alkalmazhatóak.
 

Mit kell tudni a laminált padló hővezető képességéről?

A padló hővezető képessége egy rendkívül fontos tulajdonság, amely megmutatja, hogy egy adott padlóburkolat mennyire alkalmas a padlófűtésre történő lerakásra. Minél jobb a hővezető képesség, annál kisebb ellenállást jelent a padló a fűtéscsövekből sugárzó hő számára.
 
Ezért szokás ezt a tulajdonságot a hőellenállással is jellemezni, melynek a lehető legalacsonyabbnak kell lennie, mert ez arra az ellenállásra vonatkozik, amelyet a padló jelent a hőnek. Minél kisebb a hőellenállás, annál könnyebben, gyorsabban és teljesebben távozik a hő a fűtőtestből a szoba belsejébe. A padlószerkezet hőellenállásának mértéke padlófűtés esetén nem lehet nagyobb mint 0,15 (K m2/W)
 

Padlófűtés laminált padló esetén: mire kell figyelni?

A gyakorlatban a laminált padlót minden különösebb mérlegelés és megfontolás nélkül alkalmazhatjuk padlófűtés esetén. Nagy általánosságban nem is lehet ezzel hibázni, mert a laminált padlók 90%-a alkalmas padlófűtésre. Azonban van számos olyan körülmény, melyet ha nem veszünk figyelembe, akkor problémák sokaságával szembesülhetünk.
 

A laminált padló hőellenállásaA padlófűtés rendszerének tervezésekor figyelembe kell venni a kiválasztott padlóburkolatok hőellenállását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már az épület tervezésének fázisában tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen burkolattípusokat szeretnénk az egyes helyiségekben.

 

Az esztrich kiválasztása

Ha laminált padlót szeretnénk a padlófűtésre fektetni, akkor kétfajta esztrich használata szokásos.
 
Anhidrit esztrich (gipsz esztrich)
Az anhidrit esztrichet padlófűtés beépítésénél használják folyó esztrich formájában, melynek előnye, hogy szoros kapcsolatot képez a fűtési csövekkel. Ez biztosítja, hogy a cement esztrichhez képest jobb a hővezető képessége (DIN 4108 szerint), ami segíti a padlófűtés fűtőcsöveinek hőátadását a padló felületére. Ez eredményezi, hogy a hőátadás a teljes felületen egyenletes lesz.
 
Az anhidrit esztrichből készült aljzat előnye a kis vastagsága (mindössze négy és fél centiméter a fűtőcső felett), ami miatt rendkívül rövid a felfűtési ideje. Éppen ezért előnyös a használata azoknál a padlófűtéseknél, amikre laminált padló burkolatot fektetnek, hiszen azokat hosszabb ideig tart felmelegíteni, mint az un. hidegburkolatokat.
 
Cement esztrich
A padlófűtésnél használt cementesztrich körülbelül egy centiméterrel vastagabb, mint a gipsz esztrich, ezért szilárdabb, de lassabb az átfűtése. Tudnia kell azt is, hogy a cement esztrichnek bő három hétig száradnia kell, mielőtt a laminált padló ráfektethető. Ügyeljen arra is, hogy három napig ne járjon a cement esztrichen, és ne tegye ki nagyobb terhelésnek 7 nap eltelte előtt.
 
Az esztrichnek teljesen száraznak és fektetésre késznek kell lennie a padló lerakásakor. Ez cement esztrichnél maximum 1,8 CM%, anhidrit esztrichnél maximum 0,3 CM% maradék nedvességet jelent (CM készülékekkel mérve).
 

Ragasztott vagy úsztatott fektetés

A laminált padlók egyik nagy előnye a rendkívül egyszerű lerakás, amit az un. úsztatott fektetés tesz lehetővé. Padlófűtés esetén azonban érdemes a költségesebb ragasztott fektetési mód mellett dönteni, tekintve hogy ennek a rétegrendnek kisebb a hőellenálása, ezért jobb lesz a fűtés hatásfoka.
 

A padló lerakásának feltétele

A padlóburkolatot legalább 15°C-os esztrich felületi hőmérsékleten és 30-65%-os relatív páratartalom mellett szabad lefektetni. A padló lerakása után ezt a klímát egy hétig garantálni kell (a ragasztók és egyéb beépített anyag rétegek kötési ideje miatt)..
 

A padló felfűtése

A padlófűtéses esztrichet a megfelelő száradási idő után az adatlapja szerint kell felfűteni. Felfűtéskor az előremenő hőmérsékletet naponta növelni kell a teljes (maximális) fűtési teljesítmény eléréséig. A fűtési próbaüzemről mérési protokollt kell felvenni, melyet a padló lerakását végző szakembernek át kell adni, mert ennek megléte szükséges a garanciális feltételek érvényességéhez.
 

A megfelelő hőfok

A gyártók különböző max. megengedett felületi hőmérsékletet írnak elő a laminált padlókra, melyet a használat során nem szabad túllépni. A gyengébb minőségű laminált padlóknál ez az érték rendszerint 26 °C körül van, míg a jobb minőségűeknél ez elérheti a  29°C-os maximális felületi hőmérsékletet. Éppen ezért fontos, hogy a padlófelület hőleadását nem szabad akadályozni pl. szőnyegek lefektetésével.
 
A nagyobb hőmérsékletet bíró padlók kevésbé reagálnak a hőmérséklet változásra, ezért kevésbé “mozognak”.
 
Több fűtési körre fektetett laminált padló felületeknél biztosítani kell, hogy mindegyikben azonos legyen a fűtési hőmérséklet.
 

Dilatációs hézagok

A laminált padló fektetése során nem szabad megfeledkezni az un., dilatációs hézagokról sem. Ezek esztétikailag nem feltétlenül kívánatosak, azonban műszakilag feltétlenül szükségesek. A gyártók megadják azokat a maximális felület méreteket, ami felett alkalmazásuk kötelező.
 

Megfelelő laminált padló alátét

A laminált padló alatt az úgynevezett lépészaj szigetelés alkalmazása elengedhetetlen, aminek hőellenállását már a tervezéskor is figyelembe kell venni.
 
A lépészaj szigetelésre alátét anyagot használhatunk, melynek két, részben egymásnak ellentmondó követelménynek kell megfelelnie: egyrészt a padlófűtés hőjét a lehető legjobban el kell vezetnie a padlóhoz, másrészt meg kell védenie a laminált padlót az aljzatból felszálló nedvességtől.
 
Még ha a laminátum nem is annyira érzékeny a nedvességre, mint a tömör valódi fa parketta, ennek ellenére a maradék nedvesség végül behatolhat a laminált rétegrendbe és tönkreteheti azt.
 

Milyen nálunk is kapható laminált padlók alkalmasak padlófűtés kialakítására?

A Mantu laminált padló kínálatában Németország 3 prémium márkája közül kettő, a Meister Werke és a ter Hürne termékei találhatók meg. Ezen gyártók valamennyi terméke alkalmas a padlófűtésre történő fektetésre, melyek teljes kollekcióját megtekinthetik bemutatótermünkben.
 
Mantu padló bemutatóterem
Mantu padló bemutatóterem

A padlófűtésre is alkalmas padlóburkolatok közül kiemelkedik a ter Hürne Avatara és a Meister Design modell családja.

Az Avatara padló hőellenállása a mindössze 6 mm vastagságnak köszönhetően kisebb mint 0,02 K m2/W, amiáltal kiváló hővezető. A csekély vastagság ellenére kiemelkedőek a stabilitási tulajdonságai is, ami az egyedülálló Tulcasan hordozó rétegnek köszönhető. Az Avatara padló kiválóan alkalmazható nagyméretű nappalikban valódi parketták vagy kőburkolat helyett is, mivel élethűsége egészen kimagasló.

Avatara kő hatású design padló
Kőutánzatú Avatara padló

A Meister Design burkolatok közül az LL250S típus érdemel említést. Ez egy integrált lépészaj csillapítással rendelkező laminált padló, mely rendkívül kedvező hőellenállással és látványos 2052 x 248 mm-es padlólap méretével tűnik ki.

Laminált padló Mesiter LL250S
Meister Design LL250 S típusú laminált padló