Laminált padlót, vagy vinyl padlót válasszak?

Címke: #padló

Most, hogy egyre több az átfedés a két padló típus között (és itt nem az alsó árkategóriára gondolunk), többekben felvetődhet a kérdés, hogy melyik padlótípust érdemes választania az otthonába.

De mielőtt még nagyon beleásnánk magunkat a témába, ezúttal is érdemes azzal kezdeni, hogy meghatározzuk, hogy hova választunk padlót, illetve ehhez mérten figyelembe kell venni a saját életmódunkat is.

Arra gondolunk, hogy például nem érdemes ugyanolyan padlót választania a nappaliba egy idősebb házaspárnak, mint egy 3 gyerekes, 2 kutyás családnak. 

De ugyanúgy lehet szempont az is, hogy bár általában az előszobába szokás nagyobb strapabírású padlót választani, ha mi a nappali-konyhában éljük az életünket, és mondhatni, folyamatosan nyúzzuk a padlót, akkor érdemes oda is olyat vennünk.

Laminált padló ter Hürne, Trend kollekció, tölgy hygge
Laminált padló ter Hürne, tölgy hygge

Miben hasonlít a laminált és a vinyl padló?

Ha megjelenés szempontjából közelítjük meg, akkor mind a laminált padlók, mind a vinyl padlók esetében léteznek kő és fa hatású designok is, így mindenki a saját ízlése szerint választhat. A panel méretek sokfélék lehetnek, választhatunk a normál, a hosszú (Landhaus), és a kőburkolatra hajazó kivitelek közül.

A laminált padlók klikkrendszerrel telepíthetőek, de a legújabb vinyl padlók között is találunk már olyat, amit nem kell ragasztani.

A fa padlókkal ellentétben a laminált padlók felületét nem kell féltenünk, és nem is kell évről évre utólagosan lekezelnünk. A vinyl padlók felülete szintén bírja a gyűrődést, sőt, még jobban, mint egy laminált padló.

Helyzetek, amikor a vinyl padló jelenti a jobb választást

Szerintünk nincs olyan ember, aki ha tudja, hogy közeleg a tervezett felújítás ideje, ne lenne néhány álmatlan éjszakája tőle. Pusztán elég arra gondolni, hogy mennyi porral és kosszal fog járni, amit (még ha le is takarunk, amit tudunk, de persze ez csak halottnak a csók) össze kell majd takarítani. Mindenhonnan.

A vinyl padló azért jó választás egy felújítás esetén, mert olyan vékony, hogy lerakható a korábbi padlóburkolatra is. Nem kell miatta vágni az ajtókból, és ami a legjobb, nem kell feltörni a követ az egész előszobában.

Bár az utóbbi időben megjelentek a korlátozott vízállósággal rendelkező laminált padlók is, a vinyl padlók (nem mindegyik típusé) másik nagy előnye, hogy vízállóak, így nyugodtan lerakhatjuk a fürdőszobába is.

Vinyl padló Soya, kőhatású, Athen
Vinyl padló Soya, kőhatású, Athen

A strapabíróságukról már esett szó, de érdemes olyan szemmel is nézni, hogy pl. a legújabb klikkes vinyl generáció már hő tűrés szempontjából is jobban teljesít, sőt a tűző nap sem tesz kárt benne (pl. nem fakítja a felületet), így akár egy télikertbe is tervezhetünk vele.

A laminált padlókról tudjuk, hogy hangosak a fa padlókhoz képest, de mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy a lépteink zaja kongó hatású a laminált padló felépítése miatt, főleg, ha nem gondoskodunk a megfelelően kiegyenlített aljzatról és a lépészajcsökkentő alátétről.

Ezzel szemben egyes vinyl padló típusok parafa réteget tartalmaznak, ami mondjuk így, puhábbá teszi a lépteinket, ezért nem kell tartanunk attól hogy az alsó szomszéd seprűnyéllel fejezi ki a plafonon a nem tetszését.

Vegye végig a felsorolt szempontokat, és döntse el, hogy mely körülmények, és mely tulajdonságok a legfontosabbak Önnek, így biztosan olyan padlót fog tudni választani, amellyel hosszú ideig elégedett lesz.