Milyen zajcsökkentő alátétet válasszunk a laminált padlóhoz?

Címke: #padló

Lépészaj csökkentő alátét laminált padlókhoz

Mielőtt belevágnánk abba, hogy milyen típusú alátétet válasszunk, előbb érdemes tisztáznunk, hogy minek miért kell a rétegrendben szerepelnie.

Kevés helyen hangsúlyozzák, de mindenek előtt sík aljzatra van szükség ahhoz, hogy a padlóburkolatunkban hosszú ideig örömünket leljük. Egy méteren belül 2-3 mm szintkülönbség a megengedhető, ha ez ettől több, akkor mindenképpen javasolt az aljzatkiegyenlítés.

A sík és stabil aljzatra kerül a párazáró fólia, melynek megléte nem csak új építésű otthonokban indokolt. Mivel a legtöbb esetben a garancia alapját is képezi, ezért minden laminált padló alá érdemes tenni.

A párazáró fóliára kerül a lépészajcsökkentő réteg, ami több okból is szükséges. Egyrészt tompítja a lehallatszódást, ami egy társasházban üdvözítő dolog, másrészt az adott helyiségben is csökkenti a lépészajt.

Utóbbira azért van szükség, mert a laminált padlókon való járás során, magas, kopogó hang keletkezik, főként az aljzat egyenetlenségei miatt.

Tehát, egy jó lépészajcsökkentő réteg kompenzálja az aljzat egyenetlenségeit, de hőszigetelő szerepe is van. Aki például padlófűtést szeretne az otthonában kialakítani, figyeljen arra, hogy olyan lépészajcsökkentő réteget tegyen a padló alá, ami padlófűtéssel is kompatibilis.

Néhány lépészajcsökkentő réteg a sok közül

Habfólia alátét laminált padlóhoz

Habfólia alátét

A legkedvezőbb árú, és talán a legismertebb is a habfólia. Hátrányai között kell említenünk, hogy nem környezetbarát, alacsony a teherbírása, és hőszigetelési szempontból is elhanyagolható.

XPS alátét

XPS alátét

Az XPS alátét jó hőszigetelési értékkel bír, ezért ha padlófűtés alá tervezzük, figyeljünk arra, hogy olyan kivitelt válasszunk, ami megfelelő hozzá. Párazárásra nem alkalmas, és nem környezetbarát kivitel.

Ásványi alapú alátét laminált padlóhoz

Ásványi anyag alapú alátét

Az ásványi anyag alapú lépészajcsökkentő rétegek már környezetbarátabb megoldást jelentenek, többféle hangszigetelési értékkel is kaphatóak, valamint van padlófűtéshez alkalmas kivitel is belőlük.

Párazáróval integrált alátét laminált padlóhoz

Párazáróval integrált alátét

A legújabb típusú lépészajcsökkentő alátétek integrált párazáró réteggel rendelkeznek, így nem kell két külön fóliát vásárolnunk.

A felsoroltakon kívül is van még számos lehetőség, itt csak a leggyakrabban használt alátéteteket gyűjtöttük össze.

Mielőtt választ, ezeket gondolja végig

  • mennyire fontos az alulról való hőszigetelés
  • tervez-e padlófűtést
  • mennyire fontos a lefele irányuló hangok tompítása (van-e alsó szomszéd)
  • mennyire zavarja Önt a laminált padló hangzás
  • mennyire fontos a környezetvédelem
  • mekkora költségvetéssel rendelkezik a teljes padlóburkoláshoz

Az alátétek árai a néhány száz forinttól a több ezres kategóriáig terjednek, ezért érdemes átgondolni, hogy hosszútávon mire van szükségünk.