Milyen vastag legyen a laminált padló?

Címke: #padló

A piacon kapható legtöbb laminált padló vastagsága 7-8-9 mm, amiket általában már minőségi termékként is hirdetnek. Ezeken kívül létezik még 6 mm-es, és 10 mm-es laminált padló is. Ezért nem is olyan egyszerű a választás, ha nem tudjuk, hogy hogyan tekintsünk ezekre az értékekre.

Mivel mindenki tartós és prémium laminált padlót szeretne vásárolni, sokan azt gondolják, hogy a vastagabb biztos jobb, ezért érdemes azt választani. Hát nem.

A laminált padló vastagsága csak a sokadik szempont

Ha őszintén megválaszoljuk magunknak a kérdést, hogy egy laminált padló esetében mely tulajdonságok fontosak nekünk, akkor sokan bizony a jó kopásállóságra és karcállóságra esküdnének. Persze jön még mellé a design, a stabilitás, meg a könnyű lerakhatóság, szóval végül ott állunk tanácstalanul az információk tengerében.

Annak ellenére, hogy a jó kopásállóságért nem a laminált padló vastagsága felel, mégsem elhanyagolható szempont a választásnál, igaz, nem a legfontosabb. Annyit leszögeznénk előre, hogy a 6 mm-es kategóriának nem érdemes figyelmet szentelni, ha valaki legalább 10 évre szeretne strapabíró laminált padlót az otthonába. 

A kínálat zöme a 7-8-9 mm-es laminált padlókból kerül ki, de léteznek 10 mm-es vastagságúak is. Mint ahogy sok más terméknél, így a laminált padlónál sem érdemes csak egyetlen tulajdonságra, jelen esetben a vastagságra alapozva dönteni a vásárláskor. Pláne, ha tudjuk, hogy a vastagság csak negyedrendűen fajsúlyos szempont. 

Ezeket az értékeket vegye figyelembe a vastagság mellé

Először is mindenképp meg kell vizsgálni a hordozóréteg sűrűségét, valamint a klikkrendszer minőségét, (mennyire kiforrott rendszer, valóban könnyű-e dolgozni vele), mert ezek felelnek a padló stabilitásáért. A legjobb, ha élőben is meg tudjuk tekinteni lerakott állapotban. (Igaz, erre nem mindenhol van lehetőség.) 

Másodsorban a kopásállóság, az alkalmazhatósági osztály és az ütésállósági érték, amiket javasolt átböngészni, és csak ezután érdemes a padló vastagságát is figyelembe venni. Ugyanis könnyen előfordulhat, hogy egy 8-9 mm vastag laminált padlót jobb értékekkel érdemesebb megvásárolni, mint egy 10 mm-est rosszabb kopásállósággal, vagy kisebb hordozóréteg sűrűséggel.

Az alacsony árkategóriájú laminált padlók hordozórétegének sűrűsége csak 750 kg/m3 körül van, a középkategóriásak 800 kg/m3 körül, míg a felső kategóriás laminált padlóknál ez az érték a 900 kg/m3-nál kezdődik.

Ugyanígy többet ér egy 7 mm vastag, de kiváló felületi tulajdonságokkal rendelkező laminált padló, mint egy 8mm-es, gyenge felületi minőséggel.

Irányadó értékek tartós és strapabíró laminált padlókhoz

Általánosságban kijelenthetjük, hogy ha 8 mm vastag padlót választ, az ideális lehet abban az esetben, ha a hordozóréteg sűrűsége legalább 900 kg/m3, a laminált padló alkalmazhatósági osztálya 32-es, az ütésállósági osztálya minimum IC2-es, és a kopásállósági osztálya minimum AC3-as.

Ha hasonló áron talál vékonyabbat, vagy vastagabbat, akkor érdemes a választást tovább árnyalni a design (szín, felosztás, fózolás, nyomtatás minősége), a klikkrendszer további finomságai (mennyire könnyű lerakni-felszedni), és a nedvességállóság (impregnált hordozóréteg) szempontjából is megvizsgálni.