Nagy ablakok beépítése

Címke: #ablak

Az utóbbi években jelentősen nőtt azon építkezések száma, ahol az extra nagy ablakok beépítése volt az elvárás. Könnyen belátható, hogy a méretek növelése együttjárt a nyílászárók súlyának növekedésével is.

Ehhez még hozzáadódik az körülmény, hogy a hőszigetelési követelmények szigorodásával egyre jobban előtérbe került a 3 rétegű üvegezések alkalmazása.

Ezek négyzetmétersúlya megközelítőleg az 50 kg-ot is elérheti, ami figyelembevéve az ablakkeretek súlyát is 60-70 kg közötti négyzetmétersúlyokat jelent az ablakszárnyakra vonatkoztatva. Könnyen kiszámolhatjuk, hogy egy 2,5 x 3 m méretű tolóajtóelem súlya az 500 kg-ot is meghaladja.

Nagy ablakok beépítése - Cero keret nélküli alumínium ablak

Sokkal komplexebb a nagy ablakok beépítése

Ez az irdatlan súly különösen nagy felelősséget ró a beépítő szakemberekre. Nem csak az extrém súlyok mozgatása jelent problémát, de az ablakkeretek kielégítő rögzítése is alapos mérnöki tervezést igényel.  

A nagy méret miatt ugyanis extrém szélterhelések lépnek fel. A szabványok alapján az ablaknak, akár 1800 Pa nyomást is fel kell tudnia venni, amihez még az ablak nagy méretéből fakadó saját súly terhelése is hozzáadódik.

Nagy méretá ablak beépítése pókdaruval - Mantu

Éppen ezért egy extra méretű, modern, magas hőszigetelési követelményű ablakot, melynek jelentős a saját súlya is, nem is olyan egyszerű egy magas hőszigetelésű falazatba elhelyezni. Sőt ez egy komoly felkészültséget és tudást igénylő feladat, melyet mérnöki tervezés kell, hogy megelőzzön.

Nem véletlen, hogy a legtöbb ablakgyártó nem vállalkozik ilyen nagy méretű ablakok legyártására és beépítésére sem. Persze mindig akadnak felelőtlen vállakozók, akik a feladat nagyságát nem mérlegelve mindent elvállalnak, ezektől azonban mindenki óvakodjon. A legegyszerűbb ellenőrzési mód, ha megfelelő referenciákat kér.