3 rétegű ablak: mik az előnyei és a hátrányai?

Címke: #ablak

Az építészeti tervezés és az építészet világa állandó fejlődést mutat az anyagok és technológiák terén, melyek célja mind az esztétika, mind a funkcionalitás javítása. Az energiahatékonyság javítására a 3 rétegű ablak mára általánossá vált napjaink építészetében.

Ezért aki lakásfelújításba vagy új otthon építésébe kezd, az az ablak vásárlás során hamar megismerkedik a 3 rétegű ablak fogalmával. De mit jelent az egyáltalán, ha egy ablak 3 rétegű? Mik az előnyei és hátrányai? Hol alkalmazzuk és hol ne ezeket az ablakokat?

Mit jelent az, hogy az ablak 3 rétegű?

Bár a köznyelvben legtöbbször valóban a 3 rétegű ablak kifejezés hangzik el, de érdemes hangsúlyozni, hogy szakmailag helyes megnevezés a 3 rétegű üvegezéssel készült ablak lenne. Vagyis itt egy olyan ablakról beszélünk, amibe 3 rétegű üveget építettek be, mely egy speciális üvegezés fajta, amit ablakokban, ajtókban és homlokzatokban használnak.

A hagyományos egyszeres vagy kétrétegű üvegekkel ellentétben a háromrétegű üveg három egyedi üvegtáblát tartalmaz, melyeket egy-egy szigetelő tér választ el egymástól. A hőszigetelés további javítása érdekében ezeket a köztes tereket általában gázokkal, például argonnal vagy kriptonnal töltik fel a hőszigetelés javítása érdekében.

3 rétegű ablak Katzbeck Flat

Milyen a felépítése a 3 rétegű ablaknak?

A 3 rétegű ablak esetén a keretszerkezetbe (fa, műanyag vagy alumínium) egy 3 üvegréteget tartalmazó speciális üvegezést építenek be, melyek segítenek megőrizni a komfortos beltéri hőmérsékletet a hideg téli napokon és a meleg nyári napokon egyaránt, mivel megakadályozzák a hőveszteséget.

Az ablak felépítése a következő:

 • Külső üvegréteg: Ez az időjárási körülményeknek legjobban kitett réteg, melyet gyakran speciális bevonatokkal látnak el.
 • Szigetelő rétegek: Az üvegek közötti argon vagy kripton gázzal töltött hőszigetelő rétegekben rejlik a 3 rétegű üveg igazi ereje. Ezek gyenge hővezetők, és jelentősen csökkentik a hőcsere lehetőségét a belső és külső terek között.
 • 2 db belső üvegréteg: A középső és legbelső üvegréteg, amelyek az épületen belül található, hőszigetelésként szolgálnak.
 • Távtartók: Az üvegrétegek között alacsony hővezetési képességű távtartókat alkalmaznak a légrések vastagságának szabályozására.

Mi a 2 rétegű ablak? Mik a legnagyobb eltérések a 2 rétegű ablakhoz képest?

Az előző pont alapján könnyű lesz megérteni a 2 rétegű ablak fogalmát. Ebben az esetben az ablakkeretbe nem 3 hanem csak 2 üvegréteg kerül beépítésre. Ez azt jelenti, hogy 2 helyett csak 1 szigetelő réteggel számolhatunk, így az ablak hasznos tulajdonságai jelentősen romlanak.

Ezt egy példán szemléltetve jól látható a különbség. Egy átlagos 2 rétegű ablak hőszigetelési tényezője kb. 1,1 W/m2K, egy háromrétegűé 0,7 W/m2K. Azaz a 2 rétegű ablak hővesztesége kb. másfélszer nagyobb, így a fűtési költségek is nőnek.

Milyen előnyei vannak a 3 rétegű ablaknak?

Az előző pontból már sejthetjük, hogy a 3 rétegű ablaknak számos előnye van, melyek közül kiemelkedik a hőszigetelés és a hangszigetelés javítása, a betörésállóság és a napenergia szabályozása.

Jobb hőszigetelés

A hőszigetelés javítása minden építmény esetén elsődleges cél. Mivel a három üveg réteg közötti levegő vagy gáz kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért a külső és belső üvegrétegek közötti szigetelő tér minimalizálja a hővezetést, ezáltal kevesebb hő veszik el az épületen keresztül télen, és kevesebb hő jut be a helyiségekbe nyáron.

A 3 rétegű üveg segít továbbá minimalizálni a hőmérséklet különbséget a külső és belső üvegfelületek között. Ez segít megelőzni a hideg vagy meleg foltok kialakulását az üvegen, ami kellemesebb belső hőmérsékletet eredményez. Ez hozzásegít a komfortos belső környezet megteremtéséhez miközben csökkenti az energia költségeket.

3 rétegű ablak- Katzbeck
Energiahatékony épület Katzbeck ablakokkal

Jobb hangszigetelés

A 3 rétegű ablak hatékonyan javítja a hangszigetelést és a belső tér nyugalmát ill. csendjét eredményezi, mely hozzájárul a komfort érzethez különösen olyan helyeken, ahol a külső zajok (pl. nagyforgalmú utca) zavaróak lehetnek.

A jobb hangszigetelő képesség a többrétegű kialakításnak köszönhető. A 3 üveg réteg és a közöttük lévő levegő vagy gáz réteg kiváló hangelnyelést és szigetelést nyújtanak, mivel a hanghullámoknak több rétegen kell áthatolniuk ahhoz, hogy az épületbe 

Nagyobb biztonság

A 3 rétegű ablak, azonban nemcsak a hőszigetelést és a hangszigetelést javítja, hanem javítja az épület biztonságát is. Mivel a 3 rétegű ablak több üveg réteget tartalmaz, ezért növeli a betörésállóságot. Speciális, fóliázott üvegek alkalmazásával (pl. P4A) növelhető az üveg törésállósága is.

Így, még ha az üveg törésre is kerül, a belső rétegek vagy a fólia réteg sokkal nehezebben szakad el, megakadályozza az üvegdarabok szétszóródását, ezáltal megnehezítve a betörők számára a bejutást. 

Mivel a külső és belső rétegek közötti fólia vagy más réteg összetartja az üveget, ezért minimalizálja az üveg szilánkos törésének kockázatát, ezáltal csökkenti a sérülések lehetőségét.

Jobb UV szűrés

A 3 rétegű ablak üvegezése jobb UV-szűrő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek védenek az ultraibolya sugárzás káros hatásaival szemben. Ez nemcsak a biztonságot javítja azzal, hogy csökkenti az ultraibolya sugaraknak való kitettséget, hanem hozzájárul a belső bútorok és berendezések védelméhez is.

Az erős napsugárzásnak kitett helyeken a 3 rétegű ablak üvegét napenergia szabályozásra használják, mivel képesek az UV- és infravörös sugárzást megszűrésére. Az üvegen alkalmazott különleges bevonatok képesek visszaverni vagy elnyelni a nap hőjének és fényének egy részét, megakadályozva az belső tér túlmelegedését, miközben megőrzik a természetes fényt.

Érdekesség, hogy léteznek szabályozható üvegeket tartalmazó 3 rétegű ablakok, amelyek lehetővé teszik az ablakok átláthatóságának és hőszigetelésének szabályozását. Ezek az üvegek elektromos vagy más technológiák segítségével vezérelhetők, és lehetővé teszik, hogy az ablakok átláthatóságát napsütéses vagy árnyékos napokon is szabályozzák.

Melyek a 3 rétegű ablakok hátrányai?

Az előzőekben láthattuk, hogy a 3 rétegű ablak a többrétegű üvegezésnek köszönhetően sok előnnyel jár. A teljesség és tárgyszerűség kedvéért el kell azonban mondani, hogy hátrányokkal is számolni kell.

Magasabb beruházási költségek

A legnagyobb hátrány kétségkívül, hogy a 3 rétegű ablakok drágábbak, mint a hagyományos 1 vagy 2 rétegű üvegezésű ablakok. A több üvegréteg és a szigetelő gázok használata, valamint a bonyolultabb gyártási folyamat és a magasabb beépítési költségek miatt a kezdeti beruházási költségek magasabbak lehetnek.

Kevesebb fény

A 3 rétegű ablakok a több üvegréteg miatt, akár 20-30%- kal kevesebb fényt engednek át, ezért lesötétíthetik a belső helyiségeket.

Nagy súlyok

A 3 üvegréteg miatt lényegesen nagyobb ablaksúlyokkal kell számolnunk, ezért a beépítésük költségesebb. 

A nagy súly miatt a három rétegű üveg vastagabb ablakkereteket igényel az üvegmező körül, hogy biztosítsa az üvegezés stabilitását és megbízhatóságát. Ennek eredményeként a vékonyabb profilú, modern megjelenésű ablakokat kedvelők csak a prémium szegmensben találhatnak megfelelő alternatívát.

3 rétegű ablak Katzbeck tolóajtó
Prémium kategóriás keskeny profilú Katzbeck fa emelő-toló ajtó

Nagyobb szaktudás

A 3 rétegű üveg beépítése és cseréje nagyobb szaktudást igényel. Ez további költségeket és időráfordítást jelenthet az ablakok cseréjéhez vagy telepítéséhez. Erről bővebben a blogunkon olvashat.

Korlátozott tervezhetőség és szerelhetőség

A 3 rétegű ablakok alkalmazása a nagy súlyok miatt korlátozhatja az ablakok és ajtók tervezhető maximális méreteit és a szerelhetőséget is.

Fenntarthatóság, környezetvédelem

Végül de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni az üveggyártás és -feldolgozás káros környezeti hatásait, például a gyártás során keletkező üvegházhatású gázok kibocsátását vagy a fenntarthatóság és környezetvédelem szempontjából fontos hulladékkezelési kérdéseket.

Milyen műszaki paraméterekkel lehet jellemezni a 3 rétegű ablakot?

A 3 rétegű üveg műszaki paraméterei különböző típusoktól és gyártóktól függően változhatnak. 

 • Üveg rétegek száma: A 3 rétegű ablak három üveg rétegből áll, mely a műszaki leírásokban megadásra kerül.
 • Üvegrendszer vastagsága: A 3 rétegű ablakban az egyes  üvegrétegek vastagsága változhat, de általában 4-10 mm vastagságúak. A teljes üveg rendszer vastagsága az üvegrétegek számától, az üvegek vastagságától és a használt tömítőanyagoktól függ.
 • Tömítőanyag típusa: A köztes üvegrétegek között gyakran található speciális szigetelő gáz vagy gázkeverék, amely növeli a hőszigetelést. Például argon vagy kripton gázokat használnak, melyet szintén feltüntetnek a műszaki leírásban. 
 • Low-E bevonat: Sok 3 rétegű üveg speciális bevonatokkal rendelkezik, amelyek csökkentik az UV- és infravörös sugárzás átjutását és növelik az üveg hőszigetelő tulajdonságait. Ezeket a bevonatokat gyakran „Low-E” bevonatoknak nevezik.

Az ablakok és üvegek műszaki tulajdonságaira, a tőlük elvárható teljesítményre vonatkozó legjellemzőbb tulajdonságokat szabványosították, melyet az MSZ EN 14351-1 szabvány tartalmaz. A homlokzati nyílászárókkal szembeni követelmények a Magyar Építéstechnika oldalán találhatók.

Uw-érték: Az Uw-érték (hőátadási tényező) az ablak legfontosabb műszaki paramétere, amely a komplett ablak hőszigetelő képességét mutatja. Minél alacsonyabb az U-érték, annál jobb a hőszigetelés. Az U-érték általában Wattban kifejezett hőátadást mutat négyzetméterenként és óránként (W/m²K).

 • G-érték: A G-érték a napenergia átadási tényező, és azt mutatja, hogy mennyi napsugárzás jut be az ablakon keresztül. Minél alacsonyabb a G-érték, annál kevesebb napsugárzás megy keresztül az üvegen. Ez fontos a túlzott hő bejutásának megakadályozásához.
 • SHGC (Solar Heat Gain Coefficient): A SHGC a napenergia bejutását az üvegen keresztül méri. Minél alacsonyabb az SHGC, annál kevesebb hő jut be az épületbe. A SHGC fontos a nyári hűtés és a téli fűtés szempontjából.
 • Hangszigetelési érték: Az ablak hangszigetelési képességét méri a Rw (vagy STC) érték. Minél magasabb az érték, annál jobb a hangszigetelés.
 • UV-szűrés: Az üveg UV-szűrő képességét méri, és azt mutatja, mennyi ultraibolya sugárzást szűr ki. Ez fontos az épület belső terekben található bútorok és berendezések védelme szempontjából.

Ezen műszaki paraméterek alapján lehet értékelni, hogy egy adott 3 rétegű ablak megfelel-e az adott építészeti és energiatakarékossági igényeknek. A kiválasztás során a helyi klímát, a helyi építési szabványokat és az energiahatékonysági célokat is figyelembe kell venni. A szabványi előírásokról bővebben a blogunkon olvashatnak.

Hova való és hova nem való 3 rétegű ablak?

A 3 rétegű ablakok sok előnnyel rendelkeznek, különösen a hőszigetelés és a zajcsökkentés terén. Azonban nem minden helyzetben vagy környezetben ideálisak. 

Hová valók?

Mindenekelőtt a 3 rétegű ablakok ideálisak lehetnek a hidegebb éghajlatokon, ahol a fűtési költségek magasabbak. Mivel ezek az ablakok hatékonyan tartják meg a meleget és minimalizálják a hőveszteséget, ezért ez energiatakarékosságot eredményez.

A 3 rétegű ablakok kiválóan alkalmazhatók olyan területeken is, ahol a zaj jelenti a problémát, például forgalmas utak vagy repülőterek közelében. Az ablakok jobb hangszigetelést nyújtanak, ami a belső komfort javításához vezet.

Ajánlottak azokban a beépítési szituációkban, ahol a túlzott napsugárzás a probléma, például forró éghajlatokon vagy napsütötte területeken, a 3 rétegű ablakok képesek minimalizálni a napenergia bejutását, ami segít a hűtési költségek csökkentésében.

Végezetül elengedhetetlenek ott, ahol az épületek energiahatékonyságát prioritásként kezelik, például zöld épületek vagy passzívházak esetén, a 3 rétegű ablakok ideálisak, mivel hozzájárulnak az energiahatékonyság növeléséhez.

Hova nem valók?

Költségkímélő projektek: A 3 rétegű ablakok általában magasabb árúak, mint a hagyományos ablakok. Ha a költségkímélés a fő szempont, akkor más, költséghatékonyabb ablak opciókat kell fontolóra venni. Arról, hogy érdemes-e többet fizetni a jobb hőszigetelésért a blogunkban olvashat. 

Korlátozott területek: Azokban a beépítési szituációkban, ahol nagy méretű ablakok kerülnek elhelyezésre és korlátozott a beépítés helyének gépi emelő eszközökkel való megközelítése ott érdemes alternatív megoldásokban gondolkodni

Történelmi vagy kulturális területek: Olyan helyeken, ahol a történelmi vagy kulturális megőrzés a fő szempont, a modern 3 rétegű ablakok használata esztétikailag nem illik a környezetbe. Ezen a területen az eredeti ablakok helyreállítása vagy hagyományos ablakok telepítése a preferált.

Összefoglalva a 3 rétegű ablakok számos előnyös tulajdonságuk révén ideális választást jelentenek a korszerű, alacsony energiafelhasználású épületekben való alkalmazásra. A relatív magasabb bekerülési költségek az évek során bőven megtérülnek a kevesebb energiafelhasználás révén.