A teraszajtó választás 4 fő szabálya

Címke: #teraszajtó

A terasz egyre nagyobb jelentősséggel bír a család mindennapi életében, ezért egyre többen törekednek arra, hogy lakóterük szerves részéve tegyék azt. Ma már rengeteg terasz megoldási lehetőség van a terasz időjárásvédetté tételére. Nem mindegy azonban, hogy a terasz és a lakótér (többnyire nappali vagy konyha) között milyen közlekedési kapcsolatot hozunk létre. A teraszajtó választása ebből a szempontból kiemelt jelentőségű.

A terasz és a lakótér közötti teraszajtó típusa rendszerint a következőkből kerül ki:

 • normál nyíló teraszajtó
 • bukó-toló ajtó
 • emelő-toló ajtó
 • harmonika ajtó
Teraszajtó választás: Solarlux Woodline harmonika ajtó
A harmonika teraszajtó tökéletes kacsolatot teremt a terasz és a lakótér között

A teraszajtó választás szempontjai

Mielőtt összehasonlítanánk a különböző teraszajtó típusokat előnyök és hátrányok alapján, nézzük meg mi az a 4 fő szabály, amit figyelembe kell venni terasz  és lakótér kapcsolatának tervezésekor.

 • Akadálymentes közlekedés
 • Fényáteresztő képesség
 • Átláthatóság
 • Működtetés

Akadálymentes közlekedés

Mivel egy gyakran használt közlekedési útról van szó a terasz és a lakás között, ezért kiemelten fontos, hogy akadálymentesen jussunk egyik helységből a másikba. Ahogy a lakáson belül sem építünk ma már a “botló ajtó küszöböket”, így magától értetődik, hogy a terasz és a lakótér között sem szeretnénk 10-20 cm-re emelni a lábunkat, hogy kijussunk a teraszra.

Teraszajtó akadálymentes küszöbbel
Teraszajtó akadálymentes küszöbbel

A felsorolt teraszajtó típusokat vizsgálva azt láthatjuk, hogy a normál nyíló teraszajtó és a bukó-toló ajtó sem bitosít akadálymentes közlekedést. Előbbi küszöbmagassága típustól függően 4-6 cm között, utóbbié 6-10 cm között változik. Az emelő-toló ajtó esetén mindössze 1-1,5 cm-es küszöbmagassággal, míg a harmonika ajtóknál akár teljesen síkbasüllyeszett, akadálymentes  küszöbmegoldással számolhatunk.

Fényáteresztés

A terasz és a lakótér között elhelyezkedő nyílászáró döntő hatást gyakorol a lakásba bejutó fény mennyiségére. Ezért minél nagyobb üvegfelülettel rendelkezik a nyílászáró annál több fényt fog átengedni. Ebből a szempontból a legelőnytelenebb választás a normál nyíló teraszajtó és bukó toló ajtó, ahol az üvegfelület max. 2-3 m2 ill. 5-6 mlehet.  Az átlagos méretű emelő toló ajtóknál nem ritka a 15-20  m2 . A harmonik ajtók esetén a szárnyméret nem nagy, de akár 14 szárnyat is egymás mellé tudunk sorolni, ami által a teljes üvegfelület elérheti a 40-50 m2 -t.

Átláthatóság

Az átláthatóság alatt azt értjük, hogy egy adott méretű üvegfelületet hány és milyen szélességű osztás/borda tör meg. A kis üvegfelületű teraszajtóknál nem érdemes az átláthatóságot vizsgálni. Az emelő-toló és a harmonika ajtóknál alapvetően az alumíniumból készült szerkezetek kecsesebbek, ezek rendelkeznek  vékonyabb osztásokkal.

Érdekes lehet még megfontolni, hogy a nyitott vagy zárt állapotban tartjuk fontosabbnak az átláthatóságot. 

A harmonika teraszajtó nyitott álapotban teljes átláthatóságot biztosít
A harmonika teraszajtó nyitott álapotban teljes átláthatóságot biztosít

Működtetés

A működtetés szempontjából azt érdemes mrélegelni, hogy a teraszajtó nyitása csukása menyire egyszerű pl. egy gyerek számára, vagy hogy pl. azt egy kézzel meg tudjuk-e oldani.

A normál teraszajtó nem igényel különösebb magyarázatot, nyíló ajtóként kilinccsel egyszerűen működtethetők. A bukó-toló ajtók esetén a működtetés egy karral történik, melyet el forgatva kibuktatjuk az ajtót, majd irányba állítva oldalra toljuk azt. Ez egy meglehetősen korszerűtlen és elavult megoldás, ami gyakran működési zavarokat okoz. Az emelő-toló ajtóknál ugyancsak egy kart működtetünk, melynek elfordítása után az ajtó enyhén megemelkedik és oldalra tolható. Bár ez egy egyszerű művelet, a nagy szárny súlyok nehézséget okozhatak a mozgatásban.  A harmonika ajtók esetén rendszerint található egy nyíló szárny, amit normál ajtóként kilinccsel tudunk működtetni.

Miért ajánljuk a Solarlux harmonika ajtót?

Ha a 4 fő szabály alapján értékeljük a különböző teraszajtó típusokat, akkor láthatjuk, hogy a harmonika ajtó egy kiváló választás. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy a harmonika ajtó egy nagyon speciális, nagy gyártási tapasztalatot igénylő termék, mely gyenge minőségben több bosszúságot okoz, mint örömet. Ezért nagyon sok gyártó nem is kínálja a portfóliójában, míg néhányan viszont kimondottan erre specializálódtak. Közülük is kiemelkedik a német Solarlux márka, mely minden kétséget kizáróan piacvezető ebben a szegmensben.

A Solarlux harmonika ajtók 6 egyedülálló tulajdonsággal bírnak, melyek egyetlen más terméknél sem találhatók meg.

 • Bionicle Turtle – az egyedülálló stabilizátor és hőhíd-megszakító
 • Comfort Snap – “automatikus” nyílószárny rögzítés a hibás működtetés meggátlására
 • Mindössze 99 mm kitakarás a szárnyak között, zárt állapotban
 • Akár 3500 mm szárnymagasság (páros kiviteleknél)
 • 6 féle különböző küszöb kialakítás, közte 4 féle akadálymentes
 • Megszámlálhatatlan nyitási variáció (közte sarkon felnyíló)