Érdemes-e többet fizetni a jobb hőszigetelésért?

Címke: #ablak

A legtöbben nyilván rávágják a kérdésre a választ- „Természetesen!” Valószínűleg igazuk is van. De ha úgy kérdeznénk, hogy mennyivel érdemes többet fizetni a jobb hőszigetelésért, akkor valószínűleg már többet kellene gondolkodni. 

A jelenleg érvényes szabályozás szerint a magánberuházások esetén a műanyag vagy a fa ablakokra kötelezően előírt hőátbocsátási tényező értéke 1,6 W/m2K. (Középületek esetén 2015 január 1. óta ez az érték 1,3 W/m2K )

A környező európai szabályozás ennél valamivel szigorúbb, így pl. 2008-ban Ausztriában 1,4 W/m2K, Németországban, Szlovéniában és Csehországban 1,3 W/m2K értékeket írtak elő. Németországban az előírás 2012-től tovább szigorodott és ma már 1,0 W/m2K alatt van.

A magyar szabályozás

A magyar szabályozás 2015. január 1-től a középületekre, 2018. január 1-től pedig minden lakóépületre 1,15 W/m2K követelmény értéket irányoz elő. A jelenlegi tervek szerint ezt az értéket 2020 körül 1,0 W/m2K körüli értékre csökkentik.

A gyártók gyorsan reagáltak a szigorodó előírásokra és ma már bőséges a kínálat az 0,8-1,0  W/m2K értéknél is jobb hőszigetelésű ablakokban, amelyek a fentiekből következően a következő 5-10 évben megfelelnek majd a kor követelményeinek.

Igaz ugyanakkor az is, hogy a korszerűbb ablakok beruházási költsége ugrásszerűen megnőtt. Vagyis amíg az egyik oldalon energiát spórolunk, addig a másik oldalon jóval drágábban építünk. Például egy Uw=0,95 W/m2K ablak már csak a jóval költségesebb 3 rétegű üvegezésű szerkezettel érhető el.

Eltekintve a környezeti szempontoktól, feltehetjük a kérdést: 

Hol a racionális egyensúly a jobb hőszigetelés esetén?

Ma a legjobb hőszigetelésű ablakok hőszigetelési értéke Uw=0,7-0,9 W/m2K között mozog. Egy ilyen korszerű nyílászáró bekerülési költsége már most is 1,5-2-szerese egy közepes minőségű nyílászáróénak.

Itt már minden további egy század javulásáért is keményen meg kell dolgozni a fejlesztő mérnököknek, miközben a gyártási költségek meredeken emelkednek. 

Mennyi energiát lehet megspórolni, ha a hőátbocsátási tényezőt  0,1 W/m2K értékkel csökkentjük?

Azaz növeljük a hőszigetelési értéket. Nos, egy 100 m2 körüli, átlagos méretű nyílászárókkal rendelkező családi ház fűtési költségében az Uérték egytizedes javulása a jelenlegi energiaárak mellett havi szinten alig 1500-2000 Ft-os megtakarítást jelent.

Összegezve a fentieket kijelenthetjük, hogy az Uw= 0,7-0,8 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű nyílászárók a következő 15-20 évben még az energiaárak enyhe emelkedése esetén is minden bizonnyal kielégitik majd az igényeket.

Egy ennél is jobb hőszigetelési képességű ablak lényegesen magasabb beruházási költségeit véleményünk szerint felesleges beválllalni.