Fa vagy műanyag ablak?

Címke: #ablak

Ez az a kérdés, amit minden építkezőnek és felújítónak elsőnek kell megválaszolnia, amikor az ablak választás elé kerül. De nézzük, hogy mi alapján dönthetünk, hogy fa, vagy műanyag ablak legyen az otthonunkban.

Nos, legelőször is azt tanácsoljuk, hogy ne a gyártók indokai alapján, mert ők általában mindig arra buzdítanak, ami számukra előnyös. Meglátásunk szerint ugyanis mindhárom anyagnak megvannak az előnyös és a hátrányos tulajdonságai is.

Vagyis, az ablak választást az határozza meg, hogy Önnek mire van szüksége. Először is, vegye számításba az anyagi lehetőségeit, valamint azt hogy mit szeretne megvalósítani. Továbbá, mi az, amihez ragaszkodik és mi az, amiről le tud mondani? Vegyük hát sorra, mi az, ami az egyes megoldások mellett és ellen szól.

Műanyag ablakok

Műanyag ablak Katzbeck Design K-S lineSzögezzük le először is azt, hogy az építkezők többsége nem azért vesz műanyag ablakot, mert az annyira szép, hanem azért mert ennek az ára a legkedvezőbb. A műanyag ablakok mellett szól még, hogy mérettartóak és tartósak, továbbá a felületük nem igényel különösebb karbantartást.

Hátrányuk, hogy egységes megjelenésük miatt tucatjellegűek, nem igazán adnak teret az egyedi építészet kibontakozásának. Aztán sajnos, a műanyagok idővel elöregszenek, felületük porózussá válik és kifakul. Végül, de nem utolsó sorban környzetkárosítóak, mert a megsemmisitésük ill. az újrafelhasználásuk nem megoldott.

 Műanyag ablak előnyök

Műanyag ablak hátrányok

kedvező ár

tucatjellegű

mérettartó

öregszik, elszíneződik

kiváló hőszigetelés

nincs természetes légcsere

tartós

a felület porózussá válik

nincs felületi karbantartás

környezetkárosító

Fa ablakok

Ablak választás: fa vagy műanyag ablakot válasszak?

A fa ablakok a műanyag ablakokkal szemben sokkal inkább képviselik az egyediséget, a hagyományok tiszteletét. Azok számára ideális megoldás, akik idegenkednek a mindent elborító műanyag áradattól és számukra érték a természetes anyagok használata, mely otthonosságot és kellemes közérzetet teremt. 

A fa könnyű megmunkálhatósága miatt számtalan építészeti stílusba jól és könnyen illeszthető. Semmiképpen sem ajánlható azonban azok számára, akiknek terhet jelent a rendszeres felújítási igény. Enélkül ugyanis az ablakok éllettartama jelentősen lecsökken és idő előtti cserére szorulnak.

A fa évszázadok óta kiváló tulajdonságú szerkezetépítő anyag. Nagy kereszmetszete miatt stabil, emiatt nagy belmagasságoknál is alkalmazható. „Élő, lélegző” anyagként természetes légcserét biztosít, szabályozza a lakás légnedvességét, megakadályozza a penészesedést. 

A lakkok és lazúrok használatával hangsúlyos részei lehetnek lakberendezésünknek. Ezzel szemben hátrány, hogy beruházási költsége azonos műszaki tartalom mellett legalább 30%-kal magasabb, mint egy műanyag ablaké.

 Fa ablak előnyök

Fa ablak hátrányok

egyediségmagasabb ár
otthonosságfelújítási igény
kiváló stabilitás 
szabályozza a légnedvességet 
megakadályozza a penészedést 

Alumínium ablakok

Az alumínium sok szempontból ideális megoldást jelenthet, elsősorban az élettartamot és a stabilitást tekintve. Az elérhető áron kínált alumínium ablakok azonban különleges műszaki megoldások nélkül nem felelnek meg a kor hőszigetelési követelményeinek.

Ezek a megoldások viszont már nagyon megdobják az árat. Ugyanez igaz a külső megjelenésre is, mert az egyszerűbb alumínium profilok bizony igencsak ipari jellegűek, ami miatt lakóépületekre kevésbé használják őket.

 Alumínium ablak előnyök

Alumínium ablak hátrányok

hosszú élettartamrossz hőszigetelés
kiváló stabilitásmagas bekerülési ár
 ipari megjelenés

Vagyis akkor fa, vagy műanyag ablak legyen?

Úgy tűnik, hogy az ablak választás esetében a különböző anyagok kombinációja a legjobb megoldás, amelyek kiküszöbölik a hátrányokat, de megtartják az előnyöket. Műszakilag nyilvánvalóan így van, de tudni kell, hogy ez egyben a legdrágább és legköltségesebb megoldás.

Tehát bármelyik ablak típus mellett is dönt, az kompromisszumok nélkül nem fog sikerülni. Akkor hozhatja a legjobb döntést, ha  megnézi, melyik megoldás felel meg legjobban a saját céljainak a lehetőségeihez képest.