A pallótokos beltéri ajtó hátrányai

Címke: #ajtó

Sajnos az elmúlt 30+ év építőipari minősége hozzászoktatott bennünket, hogy elfogadjuk az igénytelen, szakszerűtlen munkát. Leginkább azért, mert lassan már nincs pozitív példa, amihez viszonyítani tudnánk.

De sajnos az is előfordul, hogy olyan munkát fogadunk el ‘normálisnak’, ami messze áll ettől. Mondjuk, hogy mire gondolunk.

A beltéri ajtóknál két okból is érdemes inkább a szakszerű beépítést választanunk. Az egyik, hogy így hosszú ideig hibátlan működést biztosítunk az ajtóknak, a másik pedig, hogy ezt esztétikusan – hiszen az ajtó egy design elem is- tegyük meg.  Most ez utóbbi, esztétikai kérdést vesszük nagyító alá.

Pallótokos beltéri ajtó hátrányai

A pallótokos beltéri ajtó

A képen egy un. pallótokos megoldást mutatunk, annak minden hátrányával. Jól látható, hogy a tok vastagsága nem azonos a falvastagsággal, ezért a réseket különböző takarólécekkel próbálták meg eltűntetni.

Ezáltal egy több lépcsős, elég hektikus felület alakult ki, ami a modern minimalista lakberendezésben kerülendő.

Ennek a kivitelnek a nagy hátránya, hogy nincs semmi állítási lehetősége, ezért a falvastagság tűrései miatt, még a pontos falvastagságú tok sem fog egy az egyben illeszkedni a fal síkjához.

További hátrány, hogy a takarólécek rögzítése bonyolult és többnyire csak látható szögeléssel oldható meg. Végezetül, de nem utolsó sorban említsük meg a vízszintes és függőleges tokszárak illesztésénél kialakuló jól látható hézagot, ami sajnos a legtöbb átfogó tok esetén is megjelenik.

Ilyen az utólag szerelhető tok kivitel

Ezzel szemben nézzünk meg egy a falvastagságban állítható, un. átfogó tokos ajtótok kivitelt. Jól látható, hogy még a legpurítánabb, minimalista stílusban is megállja a helyét.

Utólag szerelhető tok
Utólag szerelhető tok falcolt beltéri ajtókhoz

A síkba illesztett kivitelnél nem csak az ajtótok, de még az ajtólap is egy síkban helyezkedik el a borításokkal. Nincsnek sem kiugrások, sem szegelt takarólécek. Ez a tokmegoldás, akár 20 mm nagyságú toleranciát is megenged a falvastagságban.

A korábban említett pallótokos kivitelhez képest egy normál utólag szerelhető tok állíthatósága lehetővé teszi, hogy a kisebb falegyenletlenségek mellett is jól illeszkedjen a falra. Ezért ma már a legtöbb beltéri ajtó gyártó ezzel a megoldással kínálja ajtóit.