Olcsó beltéri ajtók

Címke: #ajtó

A beltéri ajtók piacán nem csak széles termék, de széles árválasztékot is találunk. Az alsó szegmensben, azaz az olcsó beltéri ajtók között kb. 70.000 Ft-ig válogathatunk, de nézzük, mit is kapunk a pénzünkért.

Farostlemez beltéri ajtó

A préselt farostlemez beltéri ajtók felületkezelés nélküliek. Mivel a hatályos szabványoknak sem igazán felel meg, az esztétikai értéke pedig gyakorlatilag nulla, így otthonszépítésre nem igazán alkalmas.

Könnyen vetemedik, mivel a belső lemezszerkezete instabil, a zárszerkezet és a pántok gyorsan kopnak, elhasználódnak. Az ajtótok szerkezete általában MDF-ből, vagy tömör fenyőből készül.

Ez az úgy nevezett gerébtok, aminek elég nehézkes a szerelése, nagyon pontos falazómunka szükséges hozzá. Nem állítható a falvastagsághoz, ráadásul az utólag felhelyezendő takarólécek rögzítése is problémás és pontatlan.

Akár már bruttó 20.000 Ft körül hozzájuthatunk, de leginkább csak abban az esetben ajánljuk, ha gyorsan szeretnénk lezárni egy helyiséget, amihez tényleg olcsó beltéri ajtót keresünk.

Tömör fenyő beltéri ajtó

Sajnos műszakilag ez is hasonló tulajdonságokkal bír, mint a farostlemez ajtó. Sőt, ezt még fokozza, hogy nem mindegy, milyen a felhasznált fenyő alapanyag minősége.

Továbbá ezek az ajtók is utólagos felületkezelést (festést) igényelnek. Az áruk 20.000 és 80.000 Ft között mozog az alapanyag minőségétől függően.

Ha mindenképpen tömörfa beltéri ajtót szeretne,  akkor célszerű a magasabb minőségű alapanyagot választania, például skandináv fenyőt.

Ha viszont már műszakilag is megbízható minőséget keres, akkor az árhatárt tolja ki inkább 130.000 Ft környékére.

Dekorfóliás, vagy laminált beltéri ajtók

A dekorfóliás, vagy laminált beltéri ajtók a piac legolcsóbb felületkezelt termékei.

Ezeket a beltéri ajtókat többnyire külföldről hozzák be, így találunk lengyel, cseh, szlovén és német beltéri ajtót is a kínálatban.

Ezeket az ajtókat is sokféle áron vásárolhatjuk meg a harmincezertől a 150.000 Ft-ig, de a zöme kb. 90.000 Ft körül kapható.

A tokszerkezet utólag szerelhető, így a gerébtokhoz képest a beépítése is egyszerűbb. (Megjegyezzük, hogy az egyes gyártók termékei eltérő megoldásokkal rendelkezhetnek.)

Természetesen itt is többféle műszaki megoldást és minőséget láthatunk, az árkategóriáknak megfelelően. Ha alaposan beleássuk magunkat a témába, megfigyelhetjük, hogy még ebben az árkategóriában is léteznek óriási különbségek két nyílászáró üzlet kínálatában is. Ezért joggal merülhet fel bennük a kérdés, mégis vajon miért van ez így?

Miért olcsóbb az egyik dekor beltéri ajtó a másiknál?

Tegyük fel, hogy belülről minden vizsgált dekor beltéri ajtó azonos műszaki tulajdonsággal bír, mindegyik ugyanolyan minősítéssel rendelkezik, melyek igazolják, hogy az ajtó kibírja a normál igénybevételt.

Valójában már itt megbukik a vizsgálatunk abból a szempontból, hogy nem minden beltéri ajtóhoz jár ilyen minősítés, és nem minden dekor beltéri ajtó műszaki tartalma azonos. Ezért vizsgáljuk meg inkább a szemmel jól látható dolgokat.

Dekor beltéri ajtó árcsökkentő tényező 1: A tok

A legkorszerűbb beltéri ajtó modelleknél a tokszerkezetek minden elemükben készre és méretre gyártottak, ami azt jelenti, hogy csak össze kell rakni őket.

Ezzel szemben az olcsó dekor ajtók tokjánál sok esetben nem csak a lágyütköző gumit, a zárlemezt, vagy a pántokat kell a helyszínen szerelni, de a különálló takaró léceket is méretre kell vágni.

Ez utóbbinál pedig nem is kérdéses, hogy a műveletet a gyártósoron tökéletesen lehet végrehajtani, míg a kézi vágás esetén nagyobb az esély a pontatlanságra.

Dekor beltéri ajtó árcsökkentő tényező 2: A fólia vastagsága

Az alsóbb árkategóriájú beltéri ajtóknál sokféle megoldással és fólia vastagsággal találkozhatunk. A legigénytelenebb verzió, amikor valójában még fólia sincs az ajtón, csak nyomtatási technikával készül a felület, ami se nem szép, se nem tartós.

A másik silány megoldás, amikor nagyon vékony fóliát használnak. Amiben az a csúnya, hogy az alatta levő forgács lemez minden nagyobb méretű farostja átüt rajta, és látszik a felületen.

A legjobb fóliák majdhogynem teljesen természethűek, szinte alig lehet őket megkülönböztetni az igazi fától. Azonban a dekor fólia minősége nem csak az esztétikai látvány miatt fontos. Mert védő szerepet is betölt, mivel óvja a beltéri ajtó felületét a sérülésektől, karcolásoktól, ütésektől.

És tennie kell ezt hosszú éveken keresztül, hiszen senki nem akar ütött-kopott beltéri ajtókat nézni az otthonában. Ezért már csak józan paraszti ésszel is végiggondolva, erre a vékony fólia alkalmatlan.

Aki igazán strapabíró dekor beltéri ajtóra vágyik, az úgynevezett CPL felületet választ, mert karcálló, mérsékelten ütésálló, hőálló, színtartó, valamint rendkívül könnyen tisztítható. De vigyázat, hamisítják, nem minden vastagabb fólia CPL is egyben!

Dekor beltéri ajtó árcsökkentő tényező 3: Az ajtóélek

A jó minőségű dekor beltéri ajtóknál nem elég a jó teljesítéshez a vastag fólia. Ugyanis, a sarkos élű ajtók esetében minél vastagabb a fólia, annál nagyobb az illesztési hézag közöttük.

Ami nem csak, hogy ronda, de idővel, a mindennapos használatban könnyen le is válhat, elpiszkolódhat. Ez ellen nyújt védelmet a kerekített élképzés. Mivel az ajtó élei kerekítettek, a fóliát pedig erre fektetik rá, nem képződik csúnya illesztési hézag.

Ennél is korszerűbb megoldás az úgynevezett Smart él technológia, melynek eredményeként az ajtó élei úgy keltenek sarkos optikai hatást, hogy valójában kerekített kivitelűek, így szintén nem keletkezik illesztési hézag.