Minden beltéri ajtón azonos a kilincs magasság?

Címke: #ajtó

Alapvetően nem sokan gondokoznak el azon, hogy mekkora a kilincs magsság egy beltéri ajtón, vagy, hogy vajon mindegyiken ugyanott van-e. Esetleg azon, hogy lehet-e túl alacsonyan, vagy túl magasan is? 

Rögtön az elején leszögezzük, az esetek többségében a kilincs azonos magasságban található a beltéri ajtókon. Igaz, ahány ház, annyi szokás, a számítás módja különbözhet, de végeredményben nagyjából ugyanoda esik, méghozzá 105 cm-es magasságba. Ezt minden gyártónál szabványok szavatolják.

Azonban akadnak a számunkra megszokott szabványoktól eltérő kialakítások, ilyen például az amerikai, vagy a skandináv, ahol más a kialakult gyakorlat. Ezen kívül akkor találkozhatunk más szabvánnyal, ha egyedileg gyártatjuk le az ajtóinkat, és esetleg azok mindegyike egyedi magassággal rendelkezik.

Mantu beltéri ajtó, plafonig érő, CPL Angora matt

A kilincsek helye az egyedi méretű ajtókon

Egyedi méretű beltéri ajtót akkor rendelnek többnyire, ha valamilyen oknál fogva a szabvány nyílás kialakítása jóval költségesebb, mint az egyedi méret felára. Azonban ez nem befolyásolja a kilincs helyzetét, mindegyik ajtón egyforma magasságban lesznek. Természetesen ez csak abban az esetben érvényes, ha ajtógyártó által készített beltéri ajtóról van szó.

Ha kisiparossal készíttetjük el beltéri ajtóinkat, akkor ő nem biztos, hogy szabványosítani fogja a méreteket, inkább minden nyílásra elkészíti a szükséges szélességű és magasságú beltéri ajtót. 

Ennek következtében (pedig belősépítészetileg ez is átgondolatlan, ráadásul nem is esztétikus) megeshet, hogy beltéri ajtóink akár 3-4 féle magasságban kerülnek bepítésre. Így érthető, ha a kilincs magasságot például az ajtólap magasságából számoljuk, akkor azok sem lesznek egy helyen.

modern gyártók közös alappontot használnak a gyártáshoz, így az ajtó zárnyelve mindig belecsúszik a tokon levő zár fogadóba, tehát azonos helyen van a zár és vele együtt a kilincs.

Azon túl, hogy egy jó kilincs nem csak jól működik, és működteti az ajtót, de öltözteti is azt, design elemként is jelen van. Azt pedig talán nem is kell ecsetelnünk, hogy az összképen jelentősen ront, ha mindegyik különböző magasságban található.