Ajánlatkérés | Mantu weboldal | Nyílászáró üzlet

Olcsó bejárati ajtót tessék!

2009 október 09.

Arra lettem figyelmes, hogy az irodánk mögötti raktárban egy dobozban hónapról hónapra több bejárati ajtó zár található. Kíváncsi lettem, miért gyűjtjük a zárakat, ezért utána jártam a dolognak. A kutatásom lehangoló eredményt hozott. A történések jobb érthetősége érdekében az események leírásával menjünk kicsit vissza a múltba.

Másfél évtizeddel ezelőtt egy “biztonságos” lakásbejárati ajtó többnyire egy fém hevederekkel utólag megerősített, több zárral ellátott faajtót, esetleg egy hegesztett kivitelű, zártszelvényből álló vasajtót jelentett. Biztonsági szabvány hiányában a minősítést a biztosítók iránymutatása szerint, többnyire külső jegyek alapján végezték (pl. hány pánt vagy zár legyen az ajtón.) Ebben az időben jelentek meg a hazai piacon a nemzetközi minősítésekkel rendelkező fa biztonsági bejárati ajtók, melyek nem külső megjelenésükkel próbálták elrettenteni a betörőt, hanem kiemelkedő mechanikai szilárdságú alapanyagok és szerkezeti megoldások révén, a normál beltéri ajtókkal azonos megjelenés mellett valós betörésgátlást biztosítottak. Természetesen ezek a biztonsági bejárati ajtók árban is egy magasabb beruházási igényt jelentettek. Ilyen ajtókat az évezred elején, cégünk is több ezres nagyságrendben szállított a legkülönbözőbb lakóparki beruházásokra, reklamáció mégis csak elvétve fordult elő. 

Ahogy az lenni szokott, a bővülő piaccal együtt megjelentek a piacon az “olcsójánosok” és egymást felüllicitálva néhány év alatt a pincébe küzdötték le a bejárati ajtók árszintjét és minőségét. Kezdetben olasz, spanyol, izraeli és cseh gyártók jelentek meg acélajtajaikkal, de később már itt voltak a kínaiak is. Ebből az illusztris kínálatból mi egy jobb minőségűnek tűnő izraeli gyártóval próbálkoztunk, tekintve, hogy az éveken át ötösre vizsgázott német vagy osztrák import, vagy éppen hazai gyártótól származó fa bejárati ajtajaink a magasabb áruk miatt a kutyának sem kellettek. Nos ennek az eredményét látom én most a raktári dobozban. Szinte nem telik el hét, hogy ne érkezne meghibásodott zár reklamációja hozzánk. Ezeket természetesen folyamatosan cseréljük, nem kis költséget okozva magunknak.

Az sem meglepő, hogy a beruházó és a kivitelező mossa kezeit, és ők bőszen mutogatnak ránk, hogy mi rossz terméket szállítottunk. Azt azonban elfelejtik, hogy mennyi pénzt voltak hajlandóak fizetni a bejárati ajtókért. Azt, hogy a 300-400 ezer Ft/m2 árú “luxus lakóparkokba” 70-80 ezer Ft körüli árakon voltak hajlandóak “biztonsági” bejárati ajtót venni. És bizony ezért az árért nem lehet jobbat kapni. Aki látott egyszer belülről egy kínai zárszerkezetet, az azon is csodálkozik, hogy az akárcsak egyetlen hétig is nyitható vagy zárható.

Belegondolni sem merek, mit csinálnak azok a lakástulajdonosok, ahol az ingatlanfejlesztő projektcége már régen felszámolás alatt áll, ahol a kivitelező már rég csődbe ment. Ők kihez fordulnak? Mi – ellentétben velük – eleget fogunk tenni garanciális kötelezettségeinknek, még akkor is, ha ez jelentős veszteséget okoz cégünknek. Belátjuk, hibáztunk, amikor engedve az értékesítés kényszerének engedtünk a minőségi elveinkből. Tanultunk belőle, és másfél éve befejeztük ezeknek a termékeknek a forgalmazását. Visszatértünk eredeti gyártóinkhoz, akik egyszer már bizonyítottak és bízunk benne, hogy a piac egyszer újra igényli majd a jó minőségű fa lakásbejárati ajtót.

Kategória: bejárati ajtó |
Címkék: , , | Leave a comment

Véleményed van? Szólj hozzá!

Kötelező mező *


4 − = egy